Čtvrtek, 28. března 2024

Vodní ptáci čekají na pomoc od dobrých lidí

Vodní ptáci čekají na pomoc od dobrých lidí

Během několika posledních dní zamrzla většina vodních toků a volná vodní hladina zůstala pouze na několika málo místech pod jezy a v centech větších měst. Právě zde se soustřeďují zimující vodní ptáci, kteří čekají na potravu od lidí.

Většina zimujících vodních ptáků je v těchto mrazivých dnech vděčná za přikrmování od dobrých lidí. Nejvhodnější potravou pro ně jsou menší kousky nakrájeného nebo rozlámaného vysušeného bílého pečiva a chleba. V žádném případě na nich nesmí být plíseň nebo mnoho soli, ptáci by se mohli přiotrávit a uhynout. Vhodnou potravou jsou i semena pšenice, ovsa nebo kukuřice.

Na městských zimovištích vodních ptáků můžeme potkat řadu běžných druhů, ale i vyložené rarity. Mezi nejběžnější patří kachny divoké, ale i mezi nimi se najdou různě zbarvení jedinci. Od čistě bílých, přes různě skvrnité až po černé jedince s bílou náprsenkou.

Nejoblíbenějšími zimujícími vodními ptáky jsou labutě velké. Jejich přikrmování je oblíbenou činností všech generací. Labutě často vycházejí i na břeh za lidmi s krmením. To využívají i ornitologové, kteří kontrolují kroužky na nohách labutím a zjišťují tak odkud k nám přiletěly.

Mezi zimujícími vodními ptáky se ojediněle objevují i poláci velcí nebo chocholatí, morčáci velcí, hvízdáci, ostralky, kachničky mandarinské a někde i husy velké nebo běločelé. Z chřástalovitých ptáků pak lysky černé, slípky zelenonohé a z potápek, potápky malé. Na některých zimovištích se vyskytuje i několik druhů racků - racek chechtavý, bouřní i bělohlavý. Na větších řekách se mohou objevit i kormoráni velcí. Některé z výše jmenovaných druhů vodních ptáků si můžete prohlédnout i na videokanále Moravského ornitologického spolku, který najdete na: http://www.mos-cso.cz.

Pokud si nebudete jisti, co to je za divného vodního ptáka, tak jej vyfoťte a pošle k určení ornitologům na e-mail: mosprerov@seznam.cz. Možná objevíte i nějakou raritu. Ornitologové uvítají i fotografie kroužků nebo krčních límců labutí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů