Čtvrtek, 28. března 2024

Komise AV odmítla rušení poplatků za znečišťování ovzduší

Komise AV odmítla rušení poplatků za znečišťování ovzduší

Za nepřijatelné a neodpovědné považuje Komise Akademie věd pro životní prostředí rozhodnutí sněmovny, která minulý týden zásadně zmírnila původní vládní návrh zvyšování poplatků za znečišťování ovzduší. Komise to uvedla v dnešním tiskovém prohlášení. Se zvyšováním poplatků do roku 2021 počítal nový návrh zákona o ochraně ovzduší. Sněmovna se naopak rozhodla tyto poplatky za devět let zcela zrušit.

Rozhodnutí sněmovny kritizovaly ekologické organizace, Svaz průmyslu a dopravy naopak tvrdí, že poplatky za znečišťování ovzduší, se kterými do roku 2021 návrh zákona počítá, jdou nad rámec evropské legislativy a zbytečně sníží konkurenceschopnost českých podniků.

Podle akademické komise sněmovna otevřela cestu k prohlubování obnovených nepříznivých trendů bez možnosti alespoň takto regulovat vliv průmyslu. "Je to poprvé v celé polistopadové historii, kdy se demokraticky zvolená sněmovna svým hlasováním zřetelně postavila proti všem dosavadním prohlášením a legislativním snahám v oblasti ochrany životního prostředí a zdraví obyvatelstva," uvedla komise v prohlášení.

Hlasování sněmovny připomíná podle komise komunistický režim, kdy se rozcházela slova a činy tehdejší moci, která nepokrytě a cynicky hazardovala se zdravím a střední délkou života lidí, zejména v pánevních okresech severních Čech, v zájmu průmyslu, energetiky a exportu surovin.

Uvedený legislativní návrh je podle komise zjevně v rozporu s dosavadním směrem vývoje v oblasti ochrany životního prostředí a vyřazuje ČR z rodiny moderních evropských zemí, kde platí heslo "znečišťovatel platí".

Chování poslanců prý vyvolává podezření, že zhoršování životního prostředí v tuzemsku je způsobeno neschopností zbavit ekonomické a sociální prostředí enormní korupční zátěže, uvádí se v prohlášení komise.

Podle původního návrhu kabinetu se měly poplatky za znečištění mezi roky 2017 a 2021 postupně zvyšovat až na 3,5násobek současné sazby. Pak se měly z roku na rok zvednout na dvojnásobek. Sněmovna ale rozhodla, že s koncem roku 2015 by firmy neměly platit za vypouštění oxidu siřičitého, oxidů dusíku a těkavých organických látek. Za tuhé znečišťující látky by měly platit do konce roku 2021.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů