Čtvrtek, 18. dubna 2024

Bystřice n.P. dostane 115 mil. Kč na unikátní turistické centrum

Bystřice n.P. dostane 115 mil. Kč na unikátní turistické centrum

Bystřice nad Pernštejnem dostane z evropských fondů 115,6 milionu korun na vybudování unikátního turistického areálu. Součástí projektu s názvem Centrum zelených vědomostí je vesnický skanzen i moderní ekopavilon. Dotaci dnes městu schválil výbor Regionální rady Jihovýchod, sdělila ČTK mluvčí úřadu Kateřina Kurková. Radnice věří, že nové centrum ročně přiláká kolem 50.000 návštěvníků.

"Centrum zelených vědomostí bude zcela zásadním počinem při rozvoji turistického ruchu na Bystřicku a v Kraji Vysočina," uvedl v tiskové zprávě bystřický místostarosta Josef Vojta. Návštěvníci se v centru budou moci seznámit s vývojem takzvaných zelených vědomostí za minulá dvě století a uvidí příklady ekologického chování do budoucna. Motto projektu Od minulosti k budoucnosti se promítne v architektuře areálu. Bude v něm rekonstruovaný zámeček z 19. století a skanzen vesnických lidových staveb stejně jako moderní stavba využívající technologie 21. století.

V bývalém hospodářském dvoře Mitrovských budou k vidění ukázky tradičních řemesel, mezi které patří truhlářství a kovářství. Další částí bude skanzen se šesti lidovými stavbami. Mezi největší taháky bude zřejmě patřit futuristická stavba ekopavilonu, v němž budou představovány novinky v oblasti využívání obnovitelných zdrojů energií.

Součástí rozsáhlého komplexu budou pastviny a další pozemky. Návštěvníci tam uvidí pěstování tradičních plodin Vysočiny, sad původních dřevin a bylin i revitalizovaný přírodní biotop. Vznikne i 2,3 kilometru dlouhá stezka pro jezdce na koních.

Na vybudování Centra zelených vědomostí se Bystřičtí připravují několik let. Šanci uspět se strategickým projektem cestovního ruchu za více než 100 milionů korun mělo původně i nedaleké Nové Město na Moravě. V tomto městě, které je známým lyžařským střediskem, měl vzniknout hotel s vodními atrakcemi, posilovnami a konferenčním zázemím za víc než 260 milionů korun. Zastupitelé ale po komunálních volbách rozhodli o zastavení příprav. Převládl názor, že si město tak velkou akci nemůže dovolit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů