Úterý, 19. března 2024

Firmy mají z povolenek legraci, plán na čisté ovzduší kolabuje

Firmy přestávají brát vážně trh s emisními povolenkami. Unie chce množství poukázek na vypouštění škodlivin snížit.

Firmy mají z povolenek legraci, plán na čisté ovzduší kolabuje

Evropská snaha vypořádat se s globálním znečišťováním má trhliny. Jeho hlavní pilíř, evropský trh s emisními povolenkami, totiž přestává fungovat. Může za to jejich nízká cena, která nenutí energetické firmy investovat do zlepšování prostředí. Zoufalá Evropa teď řeší, jak z nepříjemné situace vybruslit.

"Trh s povolenkami není mrtvý," uvedl včera pro HN Hans Bergman z generálního ředitelství Komise pro klimatické změny na European Carbon Forum 2012.

Zamrzlý trh však dokazuje opak. Zatímco přesně před rokem se poukázka na vypouštění jedné tuny škodlivin do ovzduší obchodovala na spotovém trhu za 14,42 eura, včera byla o čtyřicet procent levnější.

To ale jde proti záměru Evropské unie, která předpokládala, že cena poukázek na znečišťování naopak poroste. Na tomto předpokladu vystavěla jeden z nejambicióznějších projektů, jenž má do roku 2020 zlepšit ovzduší v Evropě. Teď se však tento zásadní pilíř hroutí.

Firmy nemají o povolenky zájem

Trh nefunguje, protože firmy o povolenky nestojí. Za tuto situaci může současná evropská krize a celková dlouhodobá nedůvěra v povolenkový systém. Jedním ze stěžejních důvodů je také jejich velké množství, které firmy vlastní. A budou moci využít ještě v následujících letech, kdy se většina emisí bude muset kupovat v aukcích. Podle agentury Thomson Reuters se jedná o 2,4 miliardy povolenek. Právě kvůli jejich přebytku by mohly firmy i nadále znečišťovat ovzduší v Evropě.

Evropa se proto rozhodla rozhýbat trh s emisemi a stáhnout z oběhu přibližně 1,2 ze 17,3 miliardy povolenek, které mají být firmám v letech 2013-2020 prodány a přiděleny.

Unie se navíc loni přesvědčila o tom, že ořezání počtu povolenek může s jejich cenou pohnout. Když na konci prosince výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí podpořil návrh na jejich snížení, cena poukázek na znečišťování na to reagovala třetinovým růstem.

Těžaři jsou proti

Proti regulacím ale vystupuje sektor těžkého průmyslu. Ten se obává, že by snížení počtu povolenek mohlo zvýšit například náklady na výrobu oceli nebo elektřiny.

"Na silných pochybách ohledně regulace budou státy jako Polsko nebo Česko, čemuž rozumím. Na druhou stranu by měl průmysl začít počítat s klimatickými změnami jako s faktem," okomentoval kritiku průmyslových firem bývalý švédský ministr životního prostředí Andreas Carlgren.

Energetická skupina ČEZ, největší český znečišťovatel, se však změn neobává. Tvrdí, že na ně byla již delší dobu připravena.

Podle loňské studie Carbon Fat Cats, která zveřejnila množství nadbytečných povolenek velkých evropských společností, má ČEZ nadbytek 4,7 milionu emisí. Oproti tomu například koncernu RWE bude chybět 173 milionů povolenek. Sám ČEZ nechce zveřejňovat množství kreditů, které si schoval na následující roky.

Mluvčí firmy Ladislav Kříž pouze uvedl, že si firma s nadbytkem nevystačí a bude muset povolenky dokupovat.

Regulace je podle evropských politiků a úředníků pravděpodobně jediný nástroj, který může rozhýbat zmrzlé emisní trhy.

"V současné době nevidím jinou alternativu, která by mohla zachránit trh s emisními povolenkami," řekl Carlgren. Podobný názor zastává Bergman z Evropské komise.


Jak měl fungovat systém na omezení znečišťování

Snížit emise měly takzvané emisní povolenky, které znečišťovatelům ovzduší dovolují vypouštět škodliviny. Podle evropského plánu měla cena těchto povolenek odrazovat firmy od jejich nákupu a nutit je k ekologickým investicím. Trh s povolenkami však přestává fungovat a jejich cena se propadá.

4 důvody pádu

Nadbytek povolení na škodliviny
2,4 miliardy

emisních povolenek budou mít dohromady evropské firmy v roce 2013. To jim umožní v letech 2013-2020 vypustit o 2,4 miliardy tun víc emisí oxidu uhličitého do ovzduší. Nemají proto důvod investovat do zlepšování životního prostředí.

Snížení poptávky po elektrické energii
O 10,6 procenta

se loni v Evropě snížila produkce elektrické energie. To mělo vliv na poptávku po emisních povolenkách. Přestaly se nakupovat.

Krádeže
3,2 milionu

emisních povolenek začátkem loňského roku odcizili hackeři z několika evropských povolenkových registrů včetně Česka. Na evropských trzích od té doby panuje nedůvěra v celý systém.

Evropská legislativa
Budoucí plány Evropské unie na větší energetické úspory snižují současnou motivaci energetických firem investovat do emisních povolenek.

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů