Středa, 24. dubna 2024

Smog je jako rejžák

Smog je jako rejžák

Zhluboka se nadechnout? Ano, ale ne vždy a ne všude to jde bez toho, aniž bychom riskovali své zdraví...Zejména v oblastech, pravidelně zamořených smogem, je pohyb na čerstvém vzduchu záležitostí vysoce riskantní. Nekompromisní názor na smog a jeho následky na naše zdraví má ostravský lékař Radan Gocal z Kliniky sportovní medicíny, který se specializuje na celou řadu aspektů profesionálního a rekreačního sportu. Smog umí pěkně potrápit nejen sportovce.

"Smog přirovnávám ke tvrdému kartáči," říká Radan Gocal a dodává: "Představte si, že tímto kartáčem, s ostrými a tvrdými štětinami, si budete jezdit pravidelně, každý den, několik minut po kůži. Během krátké doby vám na kůži vzniknou oděrky, ekzémy, usadí se na ní bakterie, viry. To samé nám způsobují s dýchacím ústrojím a potažmo s celým organismem prachové částice, které dýcháme. A čím intenzivnější pohyb ve znečištěném ovzduší provádíme, tím své dýchací ústrojí pomyslným kartáčem dřeme víc... Dýcháme-li zhluboka díky sportu nebo těžké práci v prostředí, zamořeném prachem či jinými škodlivinami, prach a další nečistoty nám vniknou hluboko do plic," varuje Gocal, který jako lékař působí na Ostravsku a na Karvinsku již řadu let.

Pozor na volné radikály!
Radan Gocal upozorňuje především na nebezpečí volných radikálů, které významně poškozují naše buňky. "Když to zjednoduším, volný radikál je jakási molekula, které chybí elektron. Ona ten elektron hledá a najde ho tak, že ho vytrhne z nějaké buňky v našem těle, kterou tím poškodí. A tak to jde den po dni, dlouhá léta. Čím víc času strávíme ve znečištěném prostředí, tím víc volných radikálů na naše buňky působí. Vytváříme si tak ideální prostředí pro vznik různých nemocí, zatímco žijeme v mylné představě, že pohybem na čerstvém vzduchu pro sebe děláme to nejlepší, co je v našich silách...", doplňuje Gocal. Tím ale rozhodně nechce odradit lidi od sportování. Sám je vášnivým sportovcem. Ví však, že sportovat zdravě v ovzduší průmyslového Ostravska není jednoduché.

Jak se tedy bránit? Samotné omezení sportovních aktivit ve venkovním prostředí během smogu je jen malou náplastí z dlouhodobého hlediska naprosto nedostačující. "Stačí, když si vezmeme amatérské fotbalisty, kteří hrají například různé okresní přebory....jsou jich jen u nás, na Ostravsku a Karvinsku stovky. Tito kluci jsou pro fotbal zapálení, poctivě trénují i v zimě. Nemohou si ale dovolit pilovat kondici nav horách nebo u moře. Vdechují často takové nečistoty, jako by byli silnými kuřáky. A to se týká i dalších sportovních odvětví, o dětech a jejich potřebách pohybu na čerstvém vzduchu ani nemluvě. To je téma na samostatný článek...", konstatuje lékař, který však jedním dechem dodává, že i v tomto neutěšeném prostředí si každý z nás může do určité míry ovlivnit svůj zdravotní stav sám.

Japonci to vědí....
Bílý čaj - možnost, jak bojovat s následky nepřiznivého životního prostředí. Nejúčinnější obranou proti špatnému životnímu prostředí je přestěhovat se tam, kde není vzduch zamořený. To ale samozřejmě není pro drtivou většinu lidí reálné. Přesto máme stav svého zdraví do značné míry ve svých rukou. Doktor Gocal je o tom přesvědčen: " Občanské aktivity, které ve jménu zlepšení kvality ovzduší můžeme podnikat, ať už podepisováním různých petic či pořádáním protestních demonstrací, jsou velmi důležité. Nicméně chci teď poukázat na to, jak jsme schopni ovlivnit stav našeho zdraví každodenně, zdánlivými drobnostmi. Stačí si položit jednoduchou otázku: Co pijeme? Na tuto otázku, ať si každý odpoví sám. Nemám ambice hrozit někomu prstem a upozorňovat na škodlivost každodenního požívání nevhodných tekutin," říká doktor Gocal.
Nabízí ale jeden konkrétní poznatek z Japonska. Přestože je Japonsko zemí, kde žije vysoké procento kuřáků, úmrtnost na rakovinu plic je v zemi vycházejícího slunce v porovnání se severní Amerikou či západní Evropou, nižší. Proč? Klíč k této záhadě je v prosté skutečnosti, že Japonci jedí zdravěji, pijí méně alkoholu a hlavně....

"Japonci vypijí za svůj život obrovská kvanta kvalitního zeleného a bílého čaje. To množství si my ani nedovedeme představit. Přitom i u nás je kvalitní bílý a zelený čaj již běžně dostupný. Jde jen o to, zvyknout si na jiný, zdravější životní styl," říká doktor Gocal, který tímto příkladem v žádném případě zlozvyk, jakým je kouření, neobhajuje ani nezlehčuje jeho nedozírné zdravotní následky. Pouze tak dává najevo, že svým každodenním počínáním člověk mnohé ovlivní.....

Začít sám u sebe
"Způsobů, jak si pomoci, je ale mnohem víc. V dnešní době je k dispozici kvalitní literatura, mnoho cenných informací najdeme na internetu. Je tedy zbytečné, abych jednotlivé věci vyjmenovával," říká lékař a vrací se k možným rizikům sportování na čerstvém vzduchu během jeho zvýšeného znečištění: "Pokud se budeme držet dnešního tématu, tj. sportovním aktivitám na čerstvém vzduchu v prostředí, které má ovzduší značnou část roku zamořeno, pak radím lidem: využijte každou volnou chvíli, každý volný víkend a jeďte na hory - do Beskyd nebo někam jinam, hlavně do přírody, do zeleně. A tam dýchejte zhluboka! Choďte po horách, shazujte přebytečná kila, posilujte kondici a imunitu! Víkend v nákupním centru vás vyjde dráž...." tvrdí Gocal a dodává: "Plně si uvědomuji, jak je to celé nespravedlivé a dovedu si představit reakce některých čtenářů: naše děti dýchají škodliviny, které neprodukují, politici mají vůli to změnit a nějaký doktor mi tu radí, ať piju zelený čaj a jezdím se nadechnout na hory. Věřím, že něco podobného lidi napadne. Přesto jsem přesvědčen, že každý by měl začít u sebe, protože to jsou věci, které lze udělat hned, účinně a nezávisle na vůli jiných." uzavírá doktor Radan Gocal.

Nečekejme, až to za nás udělají jiní
Jedním z jeho argumentů je skutečnost, že boj za města bez smogu, za čerstvý vzduch a právo na zdravý sport ve zdravém prostředí, je během na dlouhou trať, při kterém se výsledky projeví v dlouhodobém horizontu. Z tohoto úhlu pohledu je škoda každého dne, kdy neuděláme pro své zdraví něco, co je v našich silách.



ZDROJ:http://www.studio-sta.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů