Čtvrtek, 18. dubna 2024

Hlasujte pro Alej ve Skaličce. Soupeří o evropský titul

Hlasujte pro Alej ve Skaličce. Soupeří o evropský titul

Alej ze Skaličky, která v minulém roce zvítězila v celostátní anketě Strom roku, nyní reprezentuje Českou republiku v evropském kole ankety. O titul Evropský strom roku 2012 soupeří sedm finalistů, alej je v průběžném pořadí na pátém místě. V čele mezinárodní ankety je lípa z Maďarska. Internetové hlasování o nejsympatičtější strom Evropy se zajímavým příběhem probíhá na webových stránkách www.treeoftheyear.org až do 29. února. V posledním týdnu bude hlasování tajné. Výsledky zveřejní pořadatel ankety - Nadace Partnerství - 1. března. Cílem ankety je upozornit evropskou veřejnost na téma starých stromů a rozmanitosti přírody.
Vyprávění vztahující se k finalistům druhého ročníku Evropského stromu roku názorně vystihují vztah mezi stromy a lidmi. Příběh dubovo - lipové aleje ze Skaličky z Olomouckého kraje ukazuje, že stromy mohou být skvělou pomůckou při výuce dětí. Alej roste v zahradách zámku, v jehož budově dnes sídlí sociální ústav Domov Větrný mlýn. Střídající se zámečtí pánové stromy do aleje postupně dosazovali, a proto v ní dnes vedle sebe stojí stromy stoleté i čtyřsetleté. Děti ze zdejší malé školy se do aleje chodí učit o přírodě i historii a představují si, jak se kdysi po parku proháněli princové a princezny.
"Máme alej rádi, protože si do ní s paní učitelkou chodíme hrát, objímáme stromy a šeptáme jim," říká žákyně 3. třídy základní školy ve Skaličce Maruška Žeravíková. Její spolužák Adam Kuchař doplňuje: "V létě je v aleji stín a čerstvý vzduch, baví nás si u ní stavět různé bunkry a domečky." I jejich zásluhou alej s více než 12 tisíci nasbíranými hlasy vyhrála v české anketě Strom roku 2011. Na základě svého vítězství pak postoupila do celoevropského klání.
Hlasující veřejnost se bude moci na internetových stránkách seznámit také s příběhy vítězů národních kol z Bulharska, Francie, Maďarska, Polska, Rumunska a Slovenska. "Staré stromy mají své tajuplné kouzlo. Chceme, aby je lidé alespoň poodkryli skrze fotografie a příběhy finálových stromů. Třeba si pak vzpomenou, že právě takový zajímavý strom roste nejen na Olomoucku nebo Korsice, ale také na místě, kolem kterého denně chodí," vysvětluje Hana Rambousková z Nadace Partnerství. Slavnostní ocenění Evropského stromu roku 2012 proběhne v květnu v Bruselu a vítěz získá putovní trofej od známého českého výtvarníka Martina Patřičného.
Anketu Evropský strom roku spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR a Ministerstvo životního prostředí.
Hlasování v anketě a průběžné výsledky jsou na webu: www.treeoftheyear.org
alej

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů