Sobota, 20. dubna 2024

Cesta protíná chráněné území

Cesta protíná chráněné území

Pražský magistrát nechal postavit silnici přes takzvanou Evropsky významnou lokalitu Praha-Letňany.

Umožnilo mu to stanovisko jeho odboru ochrany přírody, kterým vyloučil, že by stavba komunikace Nová Toužimská propojující Kbely a Letňany poškodila biotop sysla obecného, který tam žije.

Takové výjimky se ale v soustavě Natura 2000 udělují jen velmi výjimečně. "Neznám detaily, ale dostat výjimku ze soustavy Natura 2000 bývá hodně složitý proces," konstatoval Martin Skalský z ekologického sdružení Arnika.

Evropsky významná lokalita Praha-Letňany byla kvůli ochraně sysla obecného vyhlášena v dubnu 2005. O čtyři týdny později byla téměř totožná lokalita vyhlášena Národní přírodní památkou. Důležité je slovo téměř. Národní přírodní památka, přestože má také chránit sysla obecného, je však menší. A to přesně o ta místa, kde již tehdy magistrát plánoval stavět komunikace.

Podle ministerstva životního prostředí se v době mezi dvěma vyhlášeními zjistilo, že pozemek, přes který magistrát plánoval část silnice, není pro populaci sysla obecného vhodný. "Pozemek byl v době vyhlašování oplocen vlnitými plechy a byl na něm uskladněn stavební materiál a odpad," sdělila tisková mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jendeková. Národní přírodní památka byla tedy v místě, kudy prochází silnice, zrušena, Evropsky významná lokalita však zůstala. To magistrát při stavbě obešel právě vydáním závazného stanoviska.

Navíc jak magistrát, tak ministerstvo nejdříve shodně tvrdily, že Nová Toužimská Evropsky významnou lokalitou neprochází a až po opakovaných dotazech přiznaly, že sice prochází, ale že je vše v pořádku.

Postup vadí i provozovateli přilehlého letňanského letiště, jehož plocha je také prohlášena za Evropsky významnou lokalitu a mluví o diskriminaci. "Zatímco nám orgány ochrany přírody nedovolí ani zpevnit vzletovou a přistávací dráhu nebo hnojit trávu, Praha si udělí výjimku a bez problémů postaví silnici," uvedl zástupce majitele letiště Milan Mikulecký.

AUTOR: Hynek Paštěka
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů