Čtvrtek, 25. dubna 2024

SLUŇÁKOV ZVE LIDI V ROCE 2012 NA VELICE PESTRÝ PROGRAM

SLUŇÁKOV ZVE LIDI V ROCE 2012 NA VELICE PESTRÝ PROGRAM

Obecně prospěšná společnost "Sluňákov, centrum ekologických aktivit města Olomouce" letos oslaví dvacet let své činnosti v oblasti environmentálního vzdělávání pro děti i veřejnost. Díky podpoře Ministerstva životního prostředí, Olomouckého kraje a Statutárního města Olomouce je letošní program pro veřejnost mimořádně bohatý a slibuje pestrou paletu nevšedních zážitků.

V sobotu se v sídle Sluňákova v Horce nad Moravou uskuteční ve veřejnosti stále oblíbenější den pro rodiče s dětmi. Jeho tématem je masopust a vedle zastávky obecního masopustního průvodu se lidé budou moci potěšit z ukázky starých regionálních zvyků spojených s touto veselicí. Od 13:30 a 15:00 je předvede hanácký národopisný soubor Cholinka z Choliny. Pro děti jsou připravené také hravá stanoviště a divadelní představení "Ekopohádky" (11:00) a "Červená Karkulka" (14:00).

Po celý rok bude nabízen zvídavým lidem také tradiční cyklus setkání se zajímavými hosty, tzv. Ekologické večery. V úterý 21. února od 18 hodin představí Jiří a Dana Šafářovi své zážitky a fotografie z národních parků v Ugandě. O měsíc později 21. března se lidé budou moci vypravit se Zdeňkem Motyčkou "Za tajemstvím Xibalby". Exotické jméno označuje divukrásný svět vodních jeskyní, které se nacházejí na území opředeném legendami staré mayské civilizace. Na podzim pak je vedle mnoha dalších zajímavých témat připraveno vyznání jednoho z našich nejlepších současných architektů Josefa Pleskota o proměně městské krajiny na půdorysu bývalého průmyslového areálu v Dolních Vítkovicích.

V roce 2012 jsou opět připraveny tematické vycházky na zajímavé přírodní lokality v regionu. Život bobra v Litovelském Pomoraví představí Vlastimil Koskan na vycházce mezi Hynkovem a Horkou v sobotu 10. března. O sovách se lidé budou moci dozvědět mnoho informací na tzv. "Soví noci na Sluňákově" 23. března. Další vycházky jsou zaměřeny na krásu zahrad, říši hub a další.

Na konci dubna je připraven největší festival pro veřejnost v ČR s environmentální tematikou "Ekologické dny Olomouc" (EDO). Výlety, výstavy, varhanní koncert a kulturní akce doplní přednášky s mnoha zajímavými osobnostmi veřejného života. Do Olomouce se na čtyři dny besed (27. 4. - 30. 4) v Divadle hudby Olomouc sjedou například: ekonom Tomáš Sedláček, filosofové Václav Bělohradský a Stanislav Komárek, lékař Cyril Höschl, religionista Odilo Ivan Štampach, sociologové Pavel Barša, Jan Keller a Jiřina Šiklová, biolog Jan Zrzavý a mnoho dalších hostů. EDO vyvrcholí tradičním Ekojarmarkem 1. 5. na Horním náměstí v Olomouci a jeho kulturní program obohatí vystoupení Tomáše Kočka, Zdeňka Bíny a Jana Urbanece, ASPM, Petera Lipy Bandu a dalších.

Na Ekologických dnech bude také v pátek 27. dubna (19:00) slavnostní večer věnovaný dvacet let trvající činnosti Sluňákova. Na něm budou představeny i dvě nové knihy o vztahu člověka a přírody ("O přírodě s láskou") a o architektuře, vzniku a životě v nízkoenergetickém domě v Horce nad Moravou ("Neobyčejnost přirozenosti"). Na tomto večeru bude mít premiéru také dokumentární film Víta Janečka věnovaný Sluňákova zúčastní se jej bývalí ministři životního prostředí: Rut Bízková, Libor Ambrozek a Martin Bursík.

Michal Bartoš

Z PROGRAMU v BŘEZNU

10. 3. (So), 11:30 (sraz), Hynkov
VYCHÁZKA ZA BOBRY Z HYNKOVA DO HORKY.
Na předjarní vycházce se lze přesvědčit jak bobři hospodařili v zimě a jak se probouzí jarní příroda v Litovelském Pomoraví. Zblízka uvidíme čerstvé ohryzy, zrcátka, bobří spižírny, skluzavky a třeba i stopy bobrů v bahně. A to dříve, než ohryzy zašednou, a vše zaroste vysokou trávou a kopřivami. Konec po 14 hodině v Horce.
Vlastimil Kostkan, RNDr., PhD., se narodil v roce 1962. V letech 1981-86 vystudoval na PřF UP v Olomouci obor systematická biologie. Po ukončení studií pracoval na správě CHKO Bílé Krapaty. Od roku 1990 do roku 2011 byl odborným asistentem Katedry ekologie a životního prostředí PřF UP v Olomouci, od roku 2011 se věnuje především praktickým projektům vzdělávacího charakteru na Univerzitě Palackého v Olomouci a soukromé konzultační činnosti v oboru ochrana přírody. V letech 1991-96 byl jedním z aktérů vysazení bobra evropského do Litovelského Pomoraví a na Odru. Od té doby se, mimo jiné, zabývá řešením různých aspektů koexistence člověka a bobra v současné intenzivně využívané kulturní krajině.

EKOLOGICKÝ VEČER:
21. 3. (st), 18:00, Divadlo hudby Olomouc
ZA TAJEMSTVÍM XIBALBY
ZDENĚK MOTYČKA
Na karibském pobřeží mexického poloostrova Yucatán, na území opředeném legendami staré mayské civilizace se v hluboké džungli nachází pozoruhodný svět vodních jeskyní. Je to svět stovek kilometrů klikatících se chodeb a fantastických dómů s překrásnými krápníkovými sceneriemi, do něhož lze vstoupit pouze tzv. cenoty - jeskynními otvory s křišťálově čistou vodou. Chce-li kdokoliv navštívit tento svět, musí být zdatným potápěčem s odpovídající výbavou, chce-li zkoumat a objevovat stále z velké části neznámá pokračování, musí jít ještě dále. Kromě obrovského množství potápěčských lahví, výkonných a spolehlivých svítilen, kilometrů vodících šňůr pro značení cesty, podvodních skůtrů pro překonání značných vzdáleností, je nutné, aby každý jedinec byl schopen snášet nepohodlí, chlad, tmu a obrovské psychické vypětí z několikahodinového pobytu v tomto nebezpečném prostředí.... V rámci přednášky navštívíme svět podvodních jeskyní a dozvíme se o práci členů České a Slovenské speleologické společnosti při jejich objevování. Od roku 2003 zde uskutečnili více než desítku výprav, při kterých objevili a zdokumentovali 60 km nových jeskyní. Největšího úspěchu dosáhli při objevování systému K´oox- Baal, který je se svými 56ti kilometry délky, čtvrtou nejdelší zatopenou jeskyní světa.

23. 3. (Pá), 18:00, Sluňákov Horka n. M. (dům, areál)
SOVÍ NOC NA SLUŇÁKOVĚ.
Setkání živými sovami ze stanice pro handicapované živočichy. Představení našich druhů sov a sovích hlasů. Rodinný a soukromý život sov. Pohlaďte si je, vyfotografujte se s nimi. Večerní vycházka, při které se pokusíme nalákat místní kalouse a puštíky k zahoukání pomocí hlasových nahrávek. Vhodné i pro děti, které vydrží vzhůru po sovím způsobu - ukončení do 21 hodin.
Sovy představí Věra Malátková z Českého svazu ochránců přírody Podorlicko a záchranné stanice pro handicapované živočichy v České Třebové.
Procházku povede RNDr. Jaroslav Koleček doktorand katedry zoologie a ornitologické laboratoře PřF UPOL, kroužkovatel a člen Moravského ornitologického spolku - středomoravské pobočky České společnosti ornitologické.
Akce je pořádána ve spolupráci s Moravským ornitologickým spolkem - pobočkou ČSO.

Další informace na

www.slunakov.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů