Středa, 24. dubna 2024

Krajští radní zamítli záměr skladovat palivo z kalů v Ostravě

Krajští radní zamítli záměr skladovat palivo z kalů v Ostravě

Moravskoslezští radní zamítli záměr společnosti Geosan Group, která v Ostravě likviduje ropné laguny po bývalé chemičce Ostramo. Firma chtěla vyrobené palivo dočasně ukládat v areálu Ostrama. ČTK to sdělila mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková.

"Vedení kraje zná problematiku odtěžení lagun Ostramo a chápe nutnost vyřešit tuto problematiku v co nejkratším možném termínu, avšak se záměrem společnosti Geosan Group v navrženém rozsahu nesouhlasí," uvedl v tiskové zprávě hejtmanův náměstek Miroslav Novák. Kraj podle něj požaduje nastavení takových podmínek, aby byl zajištěn plynulý odbyt vyrobeného paliva Geobal 4 a současně minimalizováno množství skladovaného paliva a doba, pokdy bude v prostoru lagun uloženo.

Produkt z lagun se jako palivo odváží do severních Čech na skládku v Litvínově, má se spálit v cementárně v Čížkovicích. Proti tomu však protestují tamní obyvatelé i ekologické organizace. Společnost Geosan Group kraji navrhla, aby na přechodnou dobu mohla vyrobené palivo skladovat právě v Ostravě.

Geosan Group je vedoucím členem sdružení Čistá Ostrava, jež sanaci lagun provádí pro státní podnik Diamo. Odtěžování ropných kalů skončilo loni v prosinci, kdy bylo odtěženo plánovaných 200.000 tun. Dodatečné průzkumy však ukázaly, že v naposledy odtěžované laguně číslo tři je kalů více, než se předpokládalo. S jejich likvidací se počítalo letos, hrozí však, že se sanace znovu protáhne.

Laguny po bývalé chemičce Ostramo jsou jednou z největších ekologických zátěží v zemi. Po jejich vytěžení a vyčištění kontaminované zeminy a podzemní vody má na místě vzniknout lesopark. Čištění lagun však provázejí neustálé problémy. Lidé v jejich okolí si stěžují na množství prachu, hluk i zápach.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů