Sobota, 20. dubna 2024

Týden za čisté ovzduší v Moravskoslezském kraji skončil v Havířově

Týden za čisté ovzduší v Moravskoslezském kraji skončil v Havířově

Bezmála tisíc žáků a studentů havířovských škol se pod širým nebem v centru města na vlastní oči přesvědčilo o negativních dopadech vdechování částic vzniklých spalováním odpadků na lidské zdraví.

Následná praktická ukázka správného spalování poučila veřejnost o tom, čím topit a čím rozhodně ne. Problematika domácího topení havířovskou mládež i občany zaujala. "Teprve teď si dovedu lépe představit, co dýcháme. Všichni chceme mít doma teplo, ale měli bychom si uvědomit, že nešetrným topením zároveň ničíme životní prostředí," komentoval prezentaci na náměstí jeden ze studentů.

Informační kampaň s názvem Dýcháme to, čím topíme zahájil 9. února 2012 v Ostravě ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Série edukativních akcí pokračovala v Třinci, Karviné, Bohumíně a Havířově.

Kampaň si klade za cíl pomoci snížit úroveň znečištění ovzduší v regionu, kde se lokální topeniště podílejí na znečištění ovzduší bezmála z jedné třetiny. Realizuje se v rámci Operačního programu Životní prostředí, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů