Čtvrtek, 25. dubna 2024

Solární byznys v Německu může přijít až o třetinu dotací

Solární byznys v Německu může přijít až o třetinu dotací

Také Německo, světová jednička v produkci elektřiny ze slunce, se rozhodlo výrazně omezit podporu fotovoltaiky. A to již od 9. března. Návrh ministerstev hospodářství a životního prostředí ještě musí schválit vláda a poslanci.

Předloni se k omezení podpory solární energetiky odhodlala česká vláda. Na solární zdroje uvedené do provozu v letech 2009 a 2010 stát uvalil 26procentní daň. Řada podnikatelů chce získat finanční kompenzaci právní cestou, Česku proto hrozí desítky soudních sporů a mezinárodní arbitráže.

Také němečtí producenti solárního proudu označili plánované omezení za příliš drastické a chtějí proti němu protestovat.

V Německu se chystané omezení nejvíce dotkne velkých solárních parků.

Ty se budou muset vyrovnat s téměř třicetiprocentním snížením podpory. Za jednu kilowatthodinu (kWh) proudu budou napříště dostávat jen 13,5 eurocentu (3,39 Kč). Sníží se dotace i pro fotovoltaické instalace na střechách. Klesnout mají o dvacet procent na maximálně 19,5 eurocentu (4,89 Kč) za kWh.

Od května se pak každý další měsíc dotace v obou kategoriích sníží o 0,15 eurocentu za kWh.

V Česku se výkupní ceny elektřiny ze slunce liší nejen podle velikosti zdroje, ale také v závislosti na uvedení solární elektrárny do provozu. Nejvíce peněz letos inkasují majitelé zdrojů zprovozněných v letech 2006 a 2007. Za jednu kWh dostávají 14,96 koruny.

U větších zdrojů uvedených do provozu loni už ale činí výkupní ceny po státních zásazích 5,61 Kč/KWh. Majitelé menších elektráren dostávají za stejné množství proudu 7,65 Kč.

Plán Německa na omezení podpory slunečních zdrojů se podle ministerstva průmyslu a obchodu Česka přímo nedotkne.

"Případné snížení výkupních cen se nepromítne do ceny elektřiny, která je obchodována na burze, ale do regulované složky ceny, kterou vždy hradí zákazník ve státě, kde je podpora realizována," řekl k tomu Tomáš Paták z tiskového odboru ministerstva průmyslu a obchodu.

Nepřímo podle něj může opatření dopadnout na české firmy podnikající v Německu.

Regulaci fotovoltaických elektráren řeší v České republice hlavně připravovaný zákon o podporovaných zdrojích energie, který v současné době projednávají zákonodárci.

"V současnosti se nepotýkáme s problémem velkého nárůstu nových instalací solárních elektráren. V budoucnu bude rozvoj limitován hodnotami danými Národním akčním plánem pro obnovitelné zdroje energie. O těchto hodnotách bude rozhodovat vláda ČR," uvedl Paták.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů