Úterý, 19. března 2024

Kam na výlet? Muzeum stříbra v Kutné Hoře.

Kam na výlet? Muzeum stříbra v Kutné Hoře.

Vydejte se na výlet do Českého muzea stříbra a středověkého stříbrného dolu! Během prohlídky se v expozicích seznámíte s historií královského horního města, dozvíte se, jak se kutnohorské stříbro dobývalo a zpracovávalo a získáte informace o významných architektonických skvostech Kutné Hory.

Muzeum spravuje tři objekty - Hrádek, Kamenný dům a Tylův památník.

Hrádek
Hrádek, původně dřevěná tvrz, byl založen ve 13. století. První písemná zpráva o něm pochází z roku 1312. V roce 1490 koupil Hrádek důlní podnikatel Jan Smíšek z Vrchovišť a přeměnil budovu v okázalé patricijské sídlo. V 17. století zde byl jezuitský seminář. Hrádek měl významnou úlohu i v 19. století, kdy v budově sídlil učitelský ústav. Teprve od 2. poloviny 20. století je budova sídlem muzea. Hrádek dnes nabízí dva prohlídkové okruhy hlavní expozice Českého muzea stříbra s názvy "Město stříbra" a "Cesta stříbra". Součástí je také nejnovější expozice "Komnata pana Jana Smíška". Expozice návštěvníkům zpřístupňuje prostory gotické srubové místnosti na Hrádku. Ta představuje zcela ojediněle dochovaný typ komnaty tohoto druhu na pomezí pozdní gotiky a renesance.

Kamenný dům
Kamenný dům náleží k nejvýznamnějším památkám evropské pozdně gotické architektury. Je zde stálá expozice Českého muzea stříbra s názvem "Královské horní město - měšťanská kultura a život v 17. - 19. století". Nová stálá expozice "Lapidárium" ve sklepních prostorách Kamenného domu představuje návštěvníkům unikátní soubor kamenných plastik a architektonických článků z nejvýznamnějších kutnohorských památek města, jejichž restaurování inicioval, organizoval a spolufinancoval na přelomu 19. a 20. století Archeologický sbor Vocel. Samotné sklepní prostory, rozdělené do čtyř místností ve dvou patrech, už dnes díky širokému vstupnímu schodišti z čelního loubí domu, nemají v Kutné Hoře obdoby.

Tylům památník
Tylův rodný dům nesl původní název "Dům u zlatého hřebene". Z původní podoby se zachovaly pouze gotické základy, protože jeho dnešní podoba vznikla po velkém požáru Kutné Hory v roce 1823. Na průčelí domu je od roku 1862 instalován medailónový reliéf Tylova poprsí připomínající, že se zde 4. února 1808 narodil Josef Kajetán Tyl, spisovatel, dramatik a tvůrce textu české národní hymny "Kde domov můj". V budově je umístěna expozice věnovaná životu a dílu této významné osobnosti českého národního obrození. Součástí je také nová expozice "Podzemí Kutné Hory a jeho průzkum".

ZDROJ:www.kudyznudy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů