Čtvrtek, 28. března 2024

Nejvyssi soud potvrdil, ze mrakodrapy na Pankraci nevyrostou

Nejvyssi soud potvrdil, ze mrakodrapy na Pankraci nevyrostou

Az k Nejvyssimu spravnimu soudu dospel spor o vystavbu mrakodrapu na prazske Pankracke plani. Obcanska sdruzeni Atelier pro zivotni prostredi, Obcanska iniciativa Pankrace, Praha 4 a Pankracka spolecnost loni docilila zruseni uzemnich rozhodnuti na dve veze zvane Epoque zkrachovale spolecnosti ECM, v nichz mely byt luxusni byty a hotel. Dcerina spolecnost ECM doufala, ze ji zachrani kasacni stiznost na nizsi soudy, ale prepocitala se. Nejvyssi spravni soud vyhrady obcanskych sdruzeni v plnem rozsahu potvrdil stejne jako drivejsi rozsudky. Soud odsunul vystavbu vyskoveho hotelu (lidove oznacovaneho za "prostrilenou plechovku") na neurcito, dost mozna uz nebude postaven nikdy. Nyni se ceka na rozsudek ohledne bytoveho domu, tzv. "vecka".

"Soud potvrdil, ze do lokality, kde je zhorsene zivotni prostredi, je neprijatelne umistovat stavby, ktere by skodlivou zatez jeste vice zhorsily. Na Pankraci jde konkretne o neunosnou miru hluku a znecisteni ovzdusi zpusobene nadmernym automobilovym provozem," vysvetlil advokat Petr Kuzvart z Atelieru pro zivotni prostredi, ktery mistni obcanska sdruzeni v soudnim sporu zastupoval. "Tesi nas, ze urady dostaly pres prsty a soud potvrdil, ze vychazet vstric soukromym zajmum developeru na ukor zdravi a zivotniho prostredi obcanu je v nasi zemi nepripustne," dodal Kuzvart.

"Projekt pankrackych mrakodrapu rozsudkem Nejvyssiho spravniho soudu zrejme pada," potvrdili Marie Janouskova z Obcanske iniciativy Pankrace i Zdenek Holecek z Pankracke spolecnosti "Verime, ze developeri nyni navrhnou jine vyuziti volnych pozemku a zacnou se take ptat mistnich obcanu, jak by si predstavovali rozvoj teto casti Prahy," doplnila Marie Janouskova. Jejich sdruzeni dlouhodobe kritizuji chybnou koncepci, podle ktere se mezi Budejovickou a Pankraci stavi pouze nakupni galerie a kancelarske budovy a ve velkem se kaci zelen, zatimco na sluzby a vybavenost pro rezidenty se zapomina. "Doufame, ze politici, kteri rozhoduji o vystavbe na Pankracke plani, budou plne respektovat rozhodnuti Nejvyssiho spravniho soudu. Proti teto vystavbe jsou nejen obcanska sdruzeni, ale i UNESCO a ICOMOS," doplnila Marie Janouskova.

Podle Martina Skalskeho ze sdruzeni Arnika ma vyvoj na Pankracke plani vyznam pro celou Prahu. "Pred nekolika lety se zdalo temer jiste, ze obyvatele nemohou vyhrat. Developeri ve spolupraci s uredniky Prahy 4 i magistratu valcovali jejich pozadavky a tvrdili, ze kdyz jde o penize, musi jit zivotni prostredi stranou. Pri povolovani mrakodrapu se porusoval jeden zakon za druhym. Nyni se ukazuje, ze soudy prazske stavebni praktiky nijak nesvazuji a soudci se neboji hajit pravo. To je nadeje i pro dalsi prazske kauzy," rekl Skalsky.

Spolecnost Lancaster, ktera mrakodrapy na Pankraci mela stavet, si stezovala na udajnou diskriminaci ceskymi urady a soudy a domahala se ochrany investic sveho zahranicniho vlastnika z Lucemburska. Nejvyssi soud takova tvrzeni jednoznacne odmitl.

"Zadna mezinarodni smlouva nezarucila investorum, tedy pravnickym osobam zrizenym podle (...) lucemburskeho pravniho radu (...), vyneti z ceskeho stavebniho prava. Lapidarne receno, podminky ceskeho stavebniho prava plati pro vsechny bez rozdilu. (...) (Hlukove a emisni) limity jsou stanoveny pravnimi predpisy proto, aby byly dodrzovany. Nejsou tedy jen nejakym doporucenim, nebo dokonce jen nijak nesankcionovanym pranim zakonodarce," uvedli soudci Josef Baxa, Marie Ziskova a Zdenek Kühn ve svem rozsudku.

Rozsudek na internetovych strankach NSS:
http://www.nssoud.cz/files/SOUDNI_VYKON/2011/0135_1As__110_20120216091516_prevedeno.pdf

Vice o Pankracke plani:
http://arnika.org/pankracka-plan

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů