Pátek, 29. března 2024

Kutná Hora chce uzavřít novou smlouvu o dodávkách tepla

Kutná Hora chce uzavřít novou smlouvu o dodávkách tepla

Kutnohorští radní chtějí na svém příštím zasedání schválit smlouvu o dodávkách tepla od společnosti EC Kutná Hora, která v areálu ČKD vybudovala za 600 milionů korun bioelektrárnu na kombinovanou výrobu tepla a elektřiny. Na nový zdroj tepla by měla přejít třetina města, řekl ČTK starosta Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu). Záměr ale kritizuje část opozice.

Bývalý starosta Ivo Šalátek (ODS) například považuje za nepřijatelné, že ve smlouvě je podmínka pevně stanovených dodávek tepla na 15 let. Město se podle něj zbytečně vystavuje riziku sankcí. "Opozice upozorňuje na rizika, která my nepopíráme, protože to je obchod. S partnerem pracně, složitě a tvrdě vyjednáváme, ale nemůžeme mu diktovat," namítl Šanc.

Prohlásil, že radní nic nechtějí skrývat a smlouvu s EC Kutná Hora v celém znění zveřejní na internetu. Dokument mají schvalovat radní za dva týdny v roli členů valné hromady společnosti KH Tebis, stoprocentně vlastněné městem. Zodpovědnost je jen na nich, souhlas zastupitelstva není v tomto případě nutný.

Podle Šance je přechod k novému dodavateli výhodný. Pro koncové odběratele by měl znamenat zhruba desetiprocentní zlevnění. "Celkově by to mělo vést k dlouhodobému snížení ceny tepla na sídlištích a odstranit závislost na dodávkách plynu," tvrdí starosta.

Zařízení, které je nyní ve zkušebním provozu, využívá jako palivo obilnou a řepkovou slámu a cíleně pěstované energetické plodiny. Teplo by mělo dodávat společnosti KH Tebis, která v současnosti zásobuje asi 7000 lidí, tedy přibližně třetinu města včetně škol a veřejných institucí. Bude kvůli tomu nutné vybudovat za 50 až 60 milionů korun nový horkovod. Tyto náklady podle Šance zaplatí EC Kutná Hora.

Jednatel EC Kutná Hora Petr Polívka ČTK již dříve řekl, že firma KH Tebis bude nadále vlastníkem distribuční sítě a teplo z bioelektrárny bude dodávat koncovým uživatelům. "Celé uspořádání zůstane zachováno s tím, že KH Tebis bude teplo odebírat od nás," dodal. Podle Šance je připojení reálné v příštím roce, ale mohlo by to být i dříve. Bioelektrárna již nyní vyrábí také elektřinu, kterou dodává do distribuční sítě prostřednictvím lokálního distributora.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů