Středa, 24. dubna 2024

Pěstujeme olivovník

Pěstujeme olivovník

Většina z nás si oblíbila olivy pro jejich zajímavou a nezaměnitelnou chuť. Olivovníky jsou charakteristické zejména pro Středomoří a jedná se v podstatě o jednu z úplně nejstarších kulturních plodin, která byla kdy člověkem vypěstována. Vždyť olivový olej jako takový je znám již z dob starověkého Řecka. Olivovník je v podstatě dlouhověký strom, který je schopen každým rokem plodit olivy, které se konzervují a následně konzumují jako skvělá pochoutka. Olej vytlačený z těchto plodů patří k nejkvalitnějším na světě. Mnohdy se olivovníky pěstují také ve formě bonsaje. Jedná se pak ale spíše o okrasnou rostlinu.

Kde pěstovat olivovník?

Olivovník je rostlinou, kterou lze bez problémů pěstovat i v našich podmínkách. Pěstování olivovníku je možné jak na zahradě, tak i ve skleníku. Velmi vhodné pro jejich šlechtění jsou také zimní zahrady. Na takovém nevytápěném balkóně se olivovníku daří velmi dobře. Olivovníky si žádají relativně chladnější zimování tak kolem 15 stupňů Celsia. Velkou výhodou je bezesporu to, že jsou schopny přečkat mrazy až do -10 stupňů Celsia. Ve větších mrazech může dojít k tomu, že začnou jednotlivé větévky zamrzat. Na zahradu vysaďte pouze rostliny, které jsou starší pěti let. Mladší olivovník, by změnu nemusel snést.

Olivovník a jeho množení

Nejčastějším množením olivovníku je množení vegetativní. Množí se tedy skoro výhradně řízkováním. Z dospělých rostlin je třeba vzít takové, které mají délku mezi 10 až 20 centimetry. Určitě by tyto řízky měly mít alespoň 3 očka. Jestliže se rozhodnete, že si na dovolené olivovník uštípnete a dovezete domů, tak to učiňte až v poslední den svého pobytu. Rozhodně se nesmí řízky nechat v igelitové tašce, jelikož by mohlo dojít k zapaření a následně ke vzniku plísní. Pak ale může být také nepříjemný, jelikož pokud řízky vyschnou, jsou již také k nepoužití. Proto byste měli celou cestu průběžně kontrolovat, aby nedošlo k jejich vyschnutí.

Olivovník doma na zahradě

Jak na samotné množení této rostliny doma. Jestliže se rozhodnete, že olivovník bude hostit vaše zahrada, zakupte si substrát a v případě sazení do nádoby také samotnou nádobu. Zeminu je třeba smíchat s perlitem v poměru 1:1. Substrát je třeba prolít poměrně velkým množstvím vody a upravíme samotné řízky. Je třeba ponechat celkem 3 až 4 horní listy, ostatní nejsou nepotřebné a můžete je bez problémů odstranit. Dole pod očkem větévku jemně seřízněte a pak ji vložte do květináče tak, aby byla zhruba z poloviny v substrátu.

ZDROJ:www.inzahrada.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů