Pátek, 29. března 2024

Vodíkové lodě

Vodíkové lodě

Od málokteré loděnice bychom se mohli dočkat takového kroku, jaký předvedl rakouský Frauscher. Lodě na vodíkový pohon už jsou díky nim realitou, i když o masovém využití asi zatím nemůže být řeč.

Kvůli velmi přísným regulacím provozu motorových lodí na rakouských jezerech je v podstatě jedinou přijatelnou variantou elektropohon. Na ten se už dlouhá léta specializuje rodinná loděnice Frauscher. Třetí generace Frauscherových se vydala cestou opravdu velkých experimentů a po elektrolodích a hybridních pohonech před nějakou dobou představila také loď, jež používá vodík pro výrobu elektřiny, pohánějící posléze elektromotor.

Zelená koalice

Projekt, jenž byl úspěšně dokončen letos na konci dubna, je výsledkem širší spolupráce. Samotná loděnice nedisponuje takovým zázemím, aby se celý ambiciózní plán odehrál v její režii. Bylo třeba přizvat další dva partnery a také hledat podporu na technické univerzitě v Grazu, kde již sedm let probíhá výzkum využití vodíku. Loděnice Frauscher tedy dodala nápad a lodě s elektromotorem.

ZDROJ:http://www.yachting-revue.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů