Čtvrtek, 28. března 2024

Chalupův fond dává peníze na zateplení škol a nemocnic

Chalupův fond dává peníze na zateplení škol  a nemocnic

Státní fond životního prostředí zítra opět začne přijímat žádosti o dotaci na zateplení škol, nemocnic a jiných veřejných budov - ale Hnutí DUHA připomnělo, že vyčleněné peníze zdaleka nepostačují.

Karel Polanecký z Hnutí DUHA řekl:
"Města a obce zateplením škol, školek nebo nemocnic srazí své účty za teplo a přispějí ke snížení dusivého smogu. Na drtivou většinu možných uchazečů se bohužel nedostane. Podle předchozích dotačních kol se dá odhadnout, že peníze dojdou během několika dnů. Vláda by měla investovat peníze z prodeje povolenek ke znečišťování do nového Programu energetické nezávislosti, který bude pomáhat hlavně rodinám a a srazí naše účty za energii, závislost na ruském plynu i smog."

Ministr Chalupa sdělil na konci ledna zástupcům obcí a měst, podnikatelů, odborů, bytových družstev i ekologických organizací, že podpora energetických renovací budov je jeho hlavní prioritou pro využití peněz z prodeje povolenek ke znečišťování. Podle názoru Hnutí DUHA je založení Programu energetické nezávislosti s vhodně nastavenými pravidly nejlepší cestou k naplnění této priority.

Program by měl domácnostem, městům či obcím i krajům pomoci s důkladnou energetickou renovací budov: zateplením, výměnou oken či vybavením domů moderními zdroji tepla: kotli na biomasu, solárními kolektory na střechách a podobně.

Srazí tak účty za teplo a sníží závislost domácností i veřejných budov na drahém zemním plynu z nestabilních zemí.

Kontakt:
Karel Polanecký, telefon 737 666 968, email karel.polanecky@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů