Sobota, 20. dubna 2024

Nemovitosti se budou muset označovat energetickými štítky

Nemovitosti se budou muset označovat energetickými štítky

Vlastníci nemovitostí, které chystají k prodeji či pronájmu, budou mít od příštího roku povinnost opatřit budovy zvláštním štítkem o energetické náročnosti. Počítá s tím novela zákona o hospodaření energií, kterou dnes schválila vláda. ČTK o tom informoval mluvčí vlády Jan Osúch. Opatření souvisí s evropskou směrnicí o energetické náročnosti budov.

Štítky mají sloužit jako informační nástroj pro kupující či nájemce, kteří podle něj zjistí provozní náklady na energie. Nové pravidlo by také mělo vést k nižší spotřebě energií a snížení výdajů domácností a dalších subjektů za energie.

Podobné štítky nyní informují o energetické náročnosti elektrických spotřebičů. Novostavby jsou tímto způsobem označovány od roku 2009. Štítky budou na nemovitosti instalovat kvalifikovaní auditoři a jejich cena by se měla pohybovat většinou v řádu jednotek tisíc korun, bude se však lišit podle velikosti nemovitosti.

"Prostředky vynaložené na vypracování průkazu se budou lišit s ohledem na aktuální stav budovy. U starých budov se dají předpokládat náklady vyšší," uvedla specialistka na právo nemovitostí Ambruz & Dark/Deloitte Legal Lenka Němcová.

Odborníci očekávají, že štítkování může přinést problémy například u majitelů, kteří nemají ke svým nemovitostem všechnu stavební dokumentaci. Upozorňují také, že majitelé nemovitostí náklady na energetické označení zřejmě promítnou do nájmů či prodejních cen.

Novela zákona o hospodaření energií podle Němcové ovlivní realitní trh. "V praxi to může znamenat další finanční náklady při pronájmu nebo prodeji budovy nebo bytu," poznamenala.

Nové pravidlo souvisí se směrnicí EU o energetické náročnosti budov, která byla schválena v roce 2010. Podle ní by do 31. prosince 2018 členské státy EU měly zajistit, aby všechny nové budovy užívané a vlastněné orgány veřejné správy měly téměř nulovou spotřebu energie. Od konce roku 2020 se tomuto standardu budou muset podřídit všechny nové budovy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů