Čtvrtek, 28. března 2024

Pohled do historie oken

Pohled do historie oken

Pohled do historie oken

Již odedávna museli stavitelé lidských obydlí řešit otázku oken. Nejstarší historie oken hovoří jen o prostých otvorech ve zdivu, jež neměly výplň. Teprve později je začali lidé zakrývat poloprůhlednou měchuřinou nebo mastným papírem. A i když sklo jako materiál bylo vynalezeno před více než 4000 lety před naším letopočtem, na skleněné tabule si lidstvo muselo počkat ještě dalších 3000 let.

Okna se skleněnými výplněmi

Skleněné výplně se skládaly z malých tabulek spojovaných olovem, tento celek se pak vsazoval do dřevěného rámu. To bylo zhruba v době gotiky, kdy stavitelé katedrál pomocí skládání jednotlivých kusů barevných skel, spojovaných olověnými páskami (vitráže), skládali ohromující světelné obrazy z bible a zajišťovali jimi přívod světla do katedrál.

Okna v 16. století

Další zmínka historie oken je z 16. Století, kdy aristokraté požadovali ve svých velkolepých palácích výhled na své statky a právě zde se začala používat okna s pravoúhlým čirým sklem. V baroku byla okna ještě tvarově obohacena a postupně přes různé typy podle národních tradic se vyvinula až do dnešní podoby.

První otevírací okna

První okna se ještě nedala otvírat. Na to naši předkové přišli o něco později. Historické prameny uvádí, že se nejdříve pokusili otvírat jen malou část, aby se časem dopracovali k větším skleněným tabulím a celému otevíratelnému oknu.

Historie oken - materiály

Prvním materiálem okenních rámů bylo samozřejmě dřevo, které přetrvává dodnes. Dřevěná okna zůstala, ale změnil se nejen jejich profil, ale hlavně design rámu, do kterého se dnes vsazují dokonalejší izolační dvojskla a trojskla vyznačující se stále lepšími izolačními a tepelnými vlastnostmi.

První plastová okna

V 70.tých letech se začala vyrábět první plastová okna, která měla dvou komorové profily s dorazovým těsněním. I to patří nesmazatelně do historie oken. Avšak těsnění, která se používala v minulosti, neměla takové fyzikálně mechanické vlastnosti a často docházelo k jejich rychlému zpuchření. Z toho to důvodu se v polovině 80.tých let vyvinulo středové těsnění, které mělo skrytou středovou gumu uvnitř rámu, aby bylo chráněno před nepříznivými klimatickými vlivy - hlavně kyselým deštěm.

Tento typ oken byl hlavně pro panelovou výstavbu. Okna z plastu, s menšími nároky na údržbu nahradila dosud užívané dřevo.

Plastová, či dřevěná okna - jaká jsou lepší?

Od doby příchodu plastových oken na trh, se vedou spory o výhodách a nedostatcích jednoho či druhého materiálu. Zastánci ošetřování dřevěných rámů oproti nenáročnému plastu. Druzí zase nedají dopustit na dřevo jako přírodní materiál, jehož údržba se dnes díky moderní konstrukci a dostupnosti nových nátěrových technologií nedá srovnávat s náročnou povrchovou úpravou prováděnou ještě před několika lety. Dřevěná lamela dnes zaručuje tvarovou stálost i v extrémních teplotách.

Každému se však u dřeva nemusí líbit různobarevnost, nepravidelná struktura a kresba, či pórovitost a členitost. Zrovna tak ne každý vítá skutečnost, že dřevěná okna je nutné po čase překontrolovat, odstranit drobné poškození od krup, deště, sněhu a slunce a následně alespoň zvenku nanést ochrannou vrstvu nátěru.

Dřevo a plast jsou dva tak rozdílné materiály, že jednoznačnou odpověď na otázku, který z nich je dokonalejší, nelze dát. A proto záleží hlavně na zákaznících, která okna s přihlédnutím k charakteru stavby, se jim budou hodit do bytu, domu či chalupy.

ZDROJ: www.oknoplastik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů