Čtvrtek, 28. března 2024

Novinky Centra pasivního domu

Novinky za únor 2012..

Novinky Centra pasivního domu

Katalog Energeticky úsporné domy 2012 nyní i ve Vašich trafikách

Jak jsme již nedávno avizovali, od soboty 18. února si můžete koupit katalog Energeticky úsporné domy i ve více než 360 novinových stáncích po celé České republice. Pokrytá máme všechna krajská města a i řadu těch menších, tak proč si k ranním novinám nepřikoupit i informacemi nabitou publikaci o moderním energeticky úsporném stavitelství?
Celý článek...

Úspěšné Dřevostavby 2012 jsou za námi!

Tuto neděli skončil už 7. ročník Dřevostaveb - mezinárodního veletrhu dřevěných staveb, konstrukcí, materiálů a úspor energie. Ačkoli se pasivní domy zdaleka nestaví jen ze dřeva, nemohlo Centrum pasivního domu a řada jeho členů na tomto, pro mnohé již téměř kultovním, veletrhu chybět.
Celý článek...

Semináře Pasivní domy v Hradci Králové

Zajímáte se o stavění ze slámy a přírodních materiálů obecně? Chcete vědět co jsou to pasivní domy a na co se při jejich stavbě zaměřit? Odpovědí se Vám dostane na dvojici seminářů pořádaných Centrem Veronica 7. března 2012 v Hradci Králové.
Celý článek...

Konzultační semináře o pasivních domech "pro pokročilé" v březnu 2012

Na základě zájmu účastníků pravidelných konzultačních seminářů o detailnější informace o pasivních domech naplánovala PORSENNA o.p.s. další bezplatné konzultační semináře ve dnech 8., 15., 22. a 29. března 2012.
Celý článek...

Semináře Pasivní domy v Rybitví u Pardubic

Chcete se dozvědět co to jsou pasivní domy a co je při jejich stavbě důležité? Zajímáte se o stavění ze slámy a přírodních materiálů vůbec? Pak je tu dvojice seminářů pořádaných Centrem Veronica 8. března 2012 v Rybitví u Pardubic právě pro vás.
Celý článek...

Pokračování Zelené úsporám bude nejdříve za rok

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa potvrdil přípravy nového projektu na podporu snižování energetické náročnosti budov. Program navazující na populární Zelenou úsporám by měl podle něj být spuštěn nejdříve v příštím roce, ani to ale zatím není jisté. To znamená ale i ohrožení miliardových úspor ve státní kase.
Celý článek...

Rozhovor s ředitelem Centra pasivního domu Janem Bártou

Časopis Dům a zahrada nedávno publikoval rozhovor s ředitelem Centra pasivního domu ing. Janem Bártou, ve kterém mimo očekávaných témat týkajících se pasivních domů a nejnovějších trendů v této oblasti došlo například i na mýty, které nízkoenergetické stavby doprovázejí a problematiku jejich dotací.
Celý článek...

Inspirujte se: 8 povedených pasivních domů

Inspirujte se osmi rodinnými domy, které splňují standardy pasivního stavění. Nejen příjemné bydlení a minimální náklady na energie, ale také neotřelé exteriéry spojují těchto několik povedených projektů, jež představuje článek serveru Nazeleno.cz.
Celý článek...

Architekt z paneláku: rozhovor s Josefem Smolou

Staví se draze a nekvalitně. Porušují se předpisy. Buduje se neúsporně, a to i u velkých veřejných budov. Záměrně se šíří mýty poškozující pověst úsporného stavění... O tom všem mluví v magazínu Dům a zahrada neúnavný obhájce nízkoenergetických a pasivních domů a dřevostaveb zvlášť, Ing. arch. Josef Smola.
Celý článek...

Větrání a kvalita vzduchu v bytech po rekonstrukci

Při energetické sanaci budov dochází obvykle mj. ke zlepšení vzduchotěsnosti obálky budovy. U stávajících budov větraných převážně okny se výrazně snižuje podíl ex-, resp. infiltrace. Aby byla i nadále zajištěna dostatečná výměna vzduchu, musí být větrání uzpůsobeno novým podmínkám píše v odborné studii portál TZB-info.
Celý článek...

Pasivní kolej za cenu běžné stavby

Jedna z prvních větších realizací v pasivním standardu ve druhém vídeňském městském obvodě. Ve své době to byl spíše experiment a skok do neznáma. Dnes je to kultovní stavba, kde se dveře s exkursemi netrhnou.
Celý článek...

Mezi administrativními budovami byl německý ENERGON první

Hojně rozšířený segment administrativních budov je z povahy své funkce a kompaktního objemu přímo optimální pro pasivní, vyšší nulový, či dokonce plusový standard. Vysoké vnitřní tepelné zisky jej spolu s možností solárních zisků předurčují k velice nízkým provozním nákladům při zohlednění nepatrně vyšších pořizovacích. V Německu, Švýcarsku, či Rakousku to již pochopili, proč ne u nás?
Celý článek...

Konstrukce a monitoring první veřejné školy v USA v pasivním standardu

První veřejná škola v USA v pasivním standardu (K-12) byla dokončena v listopadu 2010. Certifikaci pasivního domu od amerického Passivhaus Institutu (PHIUS) získala v únoru 2011. Stavbu představuje článek serveru TZB-info.cz
Celý článek...

Větrání a kvalita vnitřního prostředí v českých školách

Vnitřní prostředí ve školách má vliv na výkonnost žáků i učitelů. Mezi základní problémy školních budov patří jejich nevhodné tepelněizolační vlastnosti, které vyplývají ze způsobů navrhování a stavění poplatných minulé době. Problematická je zejména úplná absence systémů nuceného větrání všímá si portál ASB.
Celý článek...

Příběh jedné dřevostavby - Lesovna na Flekačkách, Písek

Stavba je jednou z největších veřejných budov, která byla dosud ze dřeva v naší zemi postavena. Bohužel se z ní stal spíše pilotní projekt, který je určitým poučením pro širokou odbornou veřejnost. Nikterak mě tento příběh netěší píše Josef Smola.
Celý článek...

Aktivní investice do pasivního domu

Na základě různých celosvětových statistických studií je známo, že budovy v rámci celého svého životního cyklu výrazně zatěžují životní prostředí. Po potravinářském průmyslu představují druhého největšího konzumenta prvotních surovin a je proto načase začít tuto problematiku vážně řešit píše portál ASB.
Celý článek...

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů