Pátek, 19. dubna 2024

Požár pneumatik u Čáslavi zaměstnává hasiče již třetí den

Požár pneumatik u Čáslavi zaměstnává hasiče již třetí den

Rozsáhlý požár starých pneumatik v lokalitě Koudelov mezi Čáslaví a Vrdy na Kutnohorsku zaměstnává hasiče již třetím dnem. Dnes před polednem se jim opět podařilo dostat oheň pod kontrolu a požářiště stále dohašují. V podvečer začaly profesionální jednotky postupně odjíždět. Na místě ale ještě zůstanou dobrovolní hasiči jako dozor, řekla ČTK mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková.

Požár v bývalém zemědělském areálu byl ohlášen v neděli po poledni. Vznikl kvůli nedbalosti. Podle Kostkové ho zřejmě způsobili lidé, kteří poblíž řezali autogenem starou kolejnici. V neděli se hasičům sice plameny podařilo dostat pod kontrolu, skládka se ale znovu rozhořela. Zásah nebyl jednoduchý, materiál znovu chytal v okamžiku, kdy se k němu dostal vzduch.

Dnes na místě zasahovaly asi tři desítky hasičů. V jímce pracoval kráčející bagr a kolem ní rozhrnoval vyskladněný odpad velký bagr z Hlučína. Situace se podle Kostkové postupně zlepšovala. Z místa zásahu během dne odjeli hasiči ze Zbirohu a odpoledne se vydali domů i kolegové, kteří přijeli na výpomoc z Hlučína na Opavsku. Svou práci také dokončila chemická laboratoř z Kamenice, která měřila kvalitu ovzduší a kontrolovala stav vod. "Pomalu ukončujeme činnost," uvedla Kostková kolem 17:00.

Pneumatiky v silážní jámě skladovaly soukromé firmy. Podle vrdského starosty Josefa Herouta se tam nacházely dlouhodobě a málo se odvážely. Plameny zachvátily plochu zhruba 20 krát 100 metrů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů