Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rakousko zaplatí české odpůrce Temelína

Sedm z deseti organizací, kterým hornorakouská vláda rozdělí osm milionů, je z České republiky.

Rakousko zaplatí české odpůrce Temelína

Až se letos na jihu Čech rozjede příští kampaň proti jaderné elektrárně Temelín, je velká pravděpodobnost, že bude placená z rakouských peněz. Čeští aktivisté se totiž v posledních letech naučili žádat o peníze z protijaderných programů sousedního Rakouska. Letos dokonce česká sdružení tvoří dvě třetiny všech uchazečů o peníze. A není divu - český stát své dotace naopak omezil.

"Museli jsme požádat o více peněz. Konkrétně o sedmadvacet tisíc eur na dva projekty, které se týkají problematiky chystaných nových bloků, energetické koncepce, úložiště radioaktivních odpadů či těžby uranu. Tedy na témata, kde nyní není šance získat podporu z domácích zdrojů," vysvětlil Edvard Sequens ze Sdružení pro záchranu prostředí Calla. Hornorakouská vláda se letos chystá rozdělit mezi deset sdružení, která jí představila své projekty, přes osm milionů korun. Sedm z desíti těchto organizací pochází z České republiky.

Podle hornorakouského zemského radního pro životní prostředí Rudiho Anschobera se žadatelé měli soustředit hlavně na právní kroky proti atomovým zařízením poblíž hranic a na informační kampaně, především v Česku. Ten to uvedl pro rakouský deník Nachrichten.

Rakouské dotace jsou pro české environmentální organizace velmi důležitým zdrojem peněz. "Vloni jsme dostali od hornorakouské vlády přes šestnáct tisíc eur, což bylo skoro patnáct procent příjmů sdružení," dodal Sequens.

Další organizací, která žádá o rakouské peníze, jsou Jihočeské matky. Chtějí je využít například k tomu, aby se mohly účastnit povolovacího procesu stavby třetího a čtvrtého reaktoru Temelína a k přípravě veřejné diskuse nad jeho výsledky. Z dalších peněz chce zase zaplatit náklady na právě začínající územní řízení na horkovod z jaderné elektrárny Temelín do Českých Budějovic.

O rakouské peníze se pravidelně uchází i největší organizace svého druhu v Česku Hnutí DUHA. "V minulých letech jsme dostávali granty v desítkách nebo nižších stovkách tisíc korun. Žádali jsme o peníze na různé projekty, které prosazovaly chytrou ekonomiku i čistou energetiku," řekl programový ředitel Hnutí DUHA Vojtěch Kotecký. Podle něj už dostali i předběžné vyrozumění, že jejich projekt je mezi podpořenými i letos. Hnutí Duha chce z peněz zaplatit kampaň ke Státní energetické koncepci. Ta by podle nich měla víc počítat s využitím čistých technologií, jako jsou obnovitelné zdroje nebo energetické úspory. Aktivisté jsou smířeni s provozem Temelína, vadí jim ale plány na spuštění dalších jaderných bloků. Ty podle nich stát nepotřebuje.

"Česko nemusí patřit mezi největší vývozce elektřiny na světě," komentuje to Kotecký. Temelín Rakušany dráždí již mnoho let. Hranice lemují protitemelínské billboardy a v minulosti také organizovali blokády hraničních přechodů.


Hornorakouské dotace v minulých letech
Jak velké částky v eurech dostali protijaderní aktivisté

2010

Ze zemského rozpočtu celkem:
430 796

Pro aktivisty v Česku celkem:
201 028

2009

Ze zemského rozpočtu celkem:
462 782

Pro aktivisty v Česku celkem:
208 569

2008

Ze zemského rozpočtu celkem:
470 835

Pro aktivisty v Česku celkem:
203 445

AUTOR: Miroslav Kynčl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů