Čtvrtek, 25. dubna 2024

Průzkum: Češi mají doma 18 žárovek, dvě třetiny jsou úsporné

Průzkum: Češi mají doma 18 žárovek, dvě třetiny jsou úsporné

Češi mají v domácnosti v průměru 18 žárovek a dvě třetiny z nich už tvoří úsporné halogenové, kompaktní a LED žárovky. Vyplývá to z průzkumu poradensko-prodejního portálu eSvětlo.cz, kterého se zúčastnilo zhruba pět stovek respondentů.

ledNejméně jsou nyní podle průzkumu v českých domácnostech zastoupeny LED žárovky. "Aktuálně ovšem patří k nejekonomičtější alternativě klasických světelných zdrojů. V případě kompletní výměny klasických zdrojů světla za LED žárovky může dosáhnout úspora domácnosti až 4000 korun za jediný rok," stojí v tiskové zprávě portálu eSvětlo.cz.

Ceny LED žárovek jsou ale zatím relativně vysoké. Zatímco značková úsporná žárovka, která odpovídá klasické čtyřicetiwattové žárovce, stojí na internetu zhruba sto korun, tak srovnatelná LED žárovka přijde na více než trojnásobek.

Světelným zdrojem budoucnosti jsou podle Roberta Hladila z portálu eSvětlo.cz právě zatím poněkud opomíjené LED žárovky. "Podle odhadů expertů vzroste podíl LED osvětlení v domácnostech do tří let ze současných čtyř procent na 25 procent. Důvodem bude zejména snižující se cena. Spotřebitel však výrazně uspoří už nyní," podotkl Hladil.


Úsporné zářivky i LED žárovky můžete zakoupit výhodně na našem e-shopu www.ekozbozi.cz

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů