Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čtyři nositelé Nobelovy ceny z Izraele - Aaron Ciechanover, Avram Hershko, Ada Yonathová, Dan Shechtman - a další mimořádné osobnosti z oboru chemické a strukturní biologie a materiálových věd se setkají v Praze. Mladým vědcům a studentům se tak na konferenci Prague Nobel Get-Together 30. a 31. května naskytne příležitost setkat se se špičkovými světovými odborníky během výjimečných a neformálních akcí.

Výjimečnou flóru i faunu včetně geologických a krajinných skvostů zachová po zrušení vojenského prostoru Brdy vyhlášení chráněné krajinné oblasti. Její vznik podporují ministerstva obrany, životního prostředí, vnitra i zdejší úřady a občanská sdružení. V oblasti je jedno z prvních hnízdišť orla mořského, žije tam tetřev, rys, sluka a řada zajímavých vodních ptáků.

Ekologicky "recyklační" a˙rebelsky anarchistický přístup nabízí svým příznivcům obchod Punktura. "Při své tvorbě používáme staré, již nošené či použité věci. Ze svářečské zástěry - taška, z˙koberce - pásky, z˙nohavic - vesty, z˙jednoho županu - kabátek, taška, halenka. Všechno, co je z˙kvalitního, odolného materiálu, lze využít!" líčí Iveta Duhan filozofii značky. A˙dodává: "Nevytváříme věci primárně s˙úmyslem, aby se prodaly. Je důležité se nebát, dělat oblečení pro sebe a˙pak se s˙ním dokázat rozloučit ve˙prospěch zákazníka."

V Náchodě demonstrovalo několik stovek převážně mladých lidí proti plánům těžařské společnosti Hutton Energy, která chce na Náchodsku a Trutnovsku testovat možnosti těžby břidlicových plynů. Lidé se obávají, že by těžba zhoršila kvalitu podzemních vod, při získávání plynu z břidlic se totiž používají nebezpečné chemikálie. Těžaři ale oponují, že jejich technologie jsou šetrné k životnímu prostředí.

Na čerpacích stanicích je nejdražší benzin v historii, automobilový průmysl o tom téměř nic neví. Automobilky hlásí rekordní prodeje i zisky a drahá paliva k tomu ještě přispívají. Zákazníci chtějí úspornější vozy a jsou ochotni si za ně připlatit. K reálné úspoře ale nedochází, s tím, jak se výrobcům daří snižovat spotřebu, přechází zákazníci k větším a silnějším vozům. A žádná statistika nenaznačuje, že by se na tom mělo něco změnit. Evropané se svých aut nevzdají a v rozvojových zemích jsou stále stovky milionů lidí, kteří sní o tom, že si na auto ušetří. Automobilový svět čekají další roky růstu. A potvrdila to i auta, která jsou k vidění na autosalonu v Ženevě.

Praha má nejvíc takzvaných zelených kancelářských ploch ve střední a jihovýchodní Evropě. V celém regionu je 670 000 metrů čtverečních kanceláří v ekologicky šetrných budovách, z toho je zhruba 35 procent těchto ploch v českém hlavním městě. Uvedla to včera realitní poradenská společnost Jones Lang LaSalle. Na druhém místě je Varšava.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů