Pátek, 19. dubna 2024

Třinecké železárny startují projekt injektáže prachového uhlí

Třinecké železárny startují projekt injektáže prachového uhlí

Třinecké železárny zahajují rozsáhlý ekologický projekt "Injektáž prachového uhlí do vysokých pecí" za více než půl miliardy korun. Po loňském zprovoznění zmodernizované koksárenské baterie za téměř dvě miliardy korun přichází nyní společnost s další velkou investicí, tentokrát do vysokých pecí. Nová technologie sníží spotřebu metalurgického koksu, emise tuhých znečišťujících látek do ovzdušíi náklady na výrobu surového železa.

"Technologie injektáže prachového uhlí do vysokých pecí nahrazuje část koksové vysokopecní vsázky jemně namletým uhlím, které je injektováno přímo do vysoké pece přes výfučny. Celý proces je takjednodušší a ekologičtější," vysvětluje vedoucího realizačního týmu projektu Ing. Radek Olszar, Ph.D.

Momentálně byl uzavřen kontrakt na dodávku hlavní technologie. Stavba samotného zařízení by pak měla podle plánu začít v srpnu tohoto roku. Součástí projektu je výstavba nové mlýnice pro výrobu prachového uhlí a instalace zásobníkových sil s možností dávkování prachového uhlí do vysokých pecí.Do provozu by měla být nová technologie uvedena koncem roku 2013. Objem výroby surového železa přitom zůstane stejný, tedy zhruba 2 miliony tun za rok.

"Vybrali jsme tu nejmodernější technologii a očekáváme, že přinese výrazný plus do ekonomiky Třineckých železáren. Mimořádně zajímavá je z dlouhodobého hlediska i návratnost, která se pohybuje někde v rozmezí dvou až tří let,"říká výrobní ředitel Třineckých železáren Ing. Česlav Marek.

Investiční projekt injektáže prachového uhlí realizují Třinecké železárny ve spolupráci s lucemburskou společností Paul Wurth, která patří mezi hlavní světové dodavatele technologie injektáže uhlí do vysokých pecí.

Třinecké železárny investovaly od roku 1996 zhruba 5,5 miliard korun do ekologických projektů. Tyto finance putovaly především do rekonstrukce chemických provozů koksovny, odsíření koksárenského plynu, opravy a modernizace plynočistírny kyslíkové konvertorové ocelárny, odprášení aglomerace č.1, rekonstrukce ohřívačů větru na vysokých pecích nebo rekonstrukce a modernizace koksárenské baterie č.12. V nejbližší době pak chytáme další tři velké projekty za celkem 2 miliardy korun. Jsou to projekty rekonstrukce sekundárního odprášení kyslíkové konvertorové ocelárny, rekonstrukce odprášení odléváren vysokých pecí a odprášení aglomerace č.2.

Bc. Lucie Drahošová
tisková mluvčí Třineckých železáren
tel.: +420 558 535 841
mobil: +420 724 643 300
e-mail: Lucie.Drahosova@trz.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů