Čtvrtek, 28. března 2024

Nové knihy - Environmentální výchova v mateřské škole

V knize jsou uvedeny nápady, které lze využít v rámci běžného programu mateřských škol, s jejichž pomocí můžeme v dětech probudit lásku k přírodě a současně naplňovat záměry RVP PV.

Nové knihy - Environmentální výchova v mateřské škole

V přírodě děti mohou zakusit spoustu smyslových vjemů - vidět odstíny barev, tvary, slyšet zvuky, cítit vůně, osahat si, ochutnat. Uvědomí si, že když je zima, musí se zahřát pohybem, zjistí, že pod stromy je stín, který ochrání před slunečním úpalem, voda chladí, rosa je mokrá a na slunci se třpytí. Mohou použít louku jako místo, kde se dá rozeběhnout do dáli, v lese mohou zakopnout o pařez nebo ho přeskočit. Když si dřepnou, uvidí, kdo žije v louži, kdo pospíchá mezi jehličím, nebo žije pod kameny. To všechno vzbudí jejich zvědavost a vyprovokuje otázky. Vztah k přírodě ale zejména městské děti nezískávají úplně snadno. Vedení k úctě a ohleduplnosti k přírodě je jedním z úkolů současné mateřské školy. V knize nabízíme řadu nápadů, které lze využít v rámci běžného programu mateřských škol, s jejichž pomocí můžeme v dětech probudit lásku k přírodě a současně naplňovat záměry RVP PV.

Eliška Leblová, DiS., vystudovala předškolní a mimoškolní pedagogiku a pracuje jako učitelka CMŠ Studánka. Je autorkou a koordinátorkou ekologických programů podpořených granty odboru životního prostředí Magistrátu hl. m. Prahy. Má čtyři děti a během rodičovské dovolené se podílela na založení a činnosti mateřského centra Kuřátko v Praze 4.
Milý pane havrane, kdy už jaro nastane?
Černá vrána
Jan Čarek
Krákorala černá vrána, krákorala na havrana:
"Milý strýčku havrane, kdy už jaro nastane?
Ťukám, ťukám zobákem, abych probudila zem.
Ťukám, ťukám do sněhu, bez jídla a noclehu."
"Ťukej, ťukej, milá vráno, jaro přijde - možná ráno."
Sněženka
Jitka Baďoučková
Když se vám nechce do zimy,
jen pomyslete na sněženku,
jak první ze všech květinek vždycky bývá venku.
I jí je teplo pod sněhem,
a přesto jaro budit spěchá,
a zato první uvidí,
jak ze sněhu se svléká střecha.
Průzkum zahrádek: Sněženka podsněžník je známý posel jara, vykvétá v době, kdy jsou všude ještě zbytky sněhu. Křehké bílé kvítky se zelenými kornoutky uprostřed děti rychle poznají. Projdeme se mezi zahrádkami a budeme hledat, kde už vystrčily hlavičky.
Výtvarka - sněženky: Abychom je nemuseli trhat, a přesto se z nich mohli ve školce radovat, můžeme si je vyrobit. Klacík nebo špejli-stonek děti omotají zelenou přízí (mohou se pokusit i menší děti, jen to asi nebude tak uhlazené), konec přilepíme lepidlem. Z vaty uválejí tři válečky
asi 5 cm dlouhé a jeden zelený ze zeleného ovčího rouna a na jednom konci smotají k sobě (menším dětem pomůže učitelka). Tak vznikne kvítek, který opět přimotáme zelenou přízí ke konci stonku a nevzhledný konec ještě děti omotají proužkem zeleného rouna tak, aby se schovaly nedostatky. Nakonec přimotáme ke druhému konci stonku tenký lístek, vystřižený z tužšího filcu. Sněženky naaranžujeme do košíčku s aranžovací hmotou nebo starou modelínou.
Pokus: Pokus s obarvením sněženky si mnozí pamatujeme ze svých školních let. Že v květinkách proudí míza jako v lidech krev, dětem demonstrujeme tak, že stonek s kvítkem sněženky dáme na nějakou dobu do skleničky s inkoustem nebo vodou obarvenou potravinářskou barvou.
Povídání: Povídáme si s dětmi, jak poznáme, že se blíží jaro - prodlužuje se den, ráno už jdeme do školky za světla, zpívají ptáčkové, pomalu mizí sníh a led, přes den už se otepluje, přestože jsou v noci ještě mrazíky. Na zahrádkách i v přírodě už můžeme pozorovat rostlinky, které "ožívají". Vyrůstají většinou z cibulek.
Pozorování: Zkusíme pozorovat probouzení cibulky hyacintu, kterou necháme jen spodní částí, ze které vyrůstají kořeny, ponořenou ve vodě. Rostlinka bude potřebovat světlo, proto ji umístíme co nejblíže oknu, aby moc nevytahovala do výšky. Děti budou moci pozorovat, jak nejprve rostou kořeny, později klíček s listy.
Jarní probuzení
Cink, cink, cink, cink, jaro už se probudilo,
Cink, cink, cink, cink, na vrbičky zazvonilo.
Na zvonečky sněženkám, malým bílým panenkám,
co schovaly sukýnku pod sněhovou peřinku.
Ťuk, ťuk, ťuk, ťuk, ťuká jaro na vrbičky,
ťuk, ťuk, ťuk, ťuk, na ty jarní píšťaličky,
všem zpěváčkům na hlásky, potůčku na oblázky,
u lesa na studánku, obloze do červánků.
Ťuk, cink, ťuk, cink, jaro už je v plném proudu,
ťuk, cink, ťuk, cink, jarní deštík dává vodu.
Včelky šimrá sluníčko, podívej se, holčičko.
Podívej se, chlapečku, na tu krásnou kytičku.
Naše místo: Před plným nástupem jara si najdeme s dětmi v blízkosti školky místo, kam budeme moci bez problémů jednou až dvakrát týdně dojít podívat se, jak se budí příroda. Důležité je, abychom si místo našli včas a děti měly možnost pozorovat, co se změnilo. Necháme děti vymyslet, jak se "naše místo" bude jmenovat (Ptačí strom, Šnečí kopec, Sluneční louka, Šípková schovávanka, U Kočiček...).
Pozorování: Při první návštěvě po sejití sněhu se rozestoupíme a děti začnou říkat, co vidí - zbytky sněhu, ledu, jinovatku, uschlou trávu, holé větve, loňské šípky, prázdné ulity...
Jarní zpravodajství: Postupně se naše místo začne proměňovat, možná se tam začnou ukazovat noví živočichové. Děti budou mít za úkol vytvořit jarní zpravodajství - leporelo ze složené tvrdé čtvrtky asi čtyři 15 cm široké čtverce, které postupně podle svého pozorování budou
doplňovat kresbami.
Vrbový domeček: Pokud máte možnost zajistit čerstvé vrbové proutky, dejte je do sklenic od okurek s vodou někam do chladnější místnosti. Vrbové proutky brzy pustí kořínky. Děti mohou změny každý den pozorovat. Jakmile bude venku počasí opravdu jarní, můžeme si na školkové
zahradě zasadit vrbový tunel nebo domeček. Informací, jak na to, najdete na internetu spoustu, např. www.utulnydum.cz - stavby. Vrbové stavby jsou trvanlivé, nenáročné a ekologické. Nejlepší doba na založení vrbové stavby je podzim nebo jaro. Proutky je nutné vydatně zalévat do doby, kdy kořeny začnou samy pracovat. Stavby z proutí prý nejsou moderním vynálezem. Příbytky z proutí si údajně stavěli lidé už v pravěku.
Autor: Eliška Leblová
Nakladatelství PORTÁL

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů