Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost Čepro očekává, že se v březnu uskuteční výběrové řízení na poradenskou společnost, která posoudí případné spojení Čepra s rafinerií či jinou možnost transformace firmy. Na tiskové konferenci to řekl generální ředitel Čepra Jiří Borovec. Management Čepra vidí jako nejlepší variantu spojení s některou rafinérií. Čepro by si v takovém případě vyměnilo s vybranou rafinerií akciové podíly, zájem projevil například polský PKN Orlen či Slovnaft.

Česká plynárenská společnost RWE Transgas v loňském roce vykázala zisk po zdanění 380 milionů eur (asi 9,5 miliardy korun), když předloni zaznamenala ztrátu 4,86 miliardy korun. Podle mluvčího firmy Martina Chalupského se společnost vrátila k zisku především díky příjmům za přepravu a skladování zemního plynu. U samotného prodeje plynu se RWE Transgas stejně jako předloni potýkal s nepříliš pozitivními výsledky.

Až 900 druhů ptactva hrozí vyhynutí do roku 2100 v důsledku rostoucích teplot, přičemž nejhorší vyhlídky na přežití mají opeřenci v tropech. Podle serveru BBC to tvrdí studie vědců z Utažské univerzity v USA. Na světě v současnosti podle různých zdrojů žije až deset tisíc druhů ptáků.

Škoda Power ze skupiny Doosan uzavřela ve Švédsku kontrakt téměř za 300 milionů korun. Pro stavbu elektrárny Lund na spalování biomasy o výkonu 39 megawattů dodá parní turbínu s generátorem. Dílo bude uvedeno do provozu v první polovině roku 2014. Loni firma získala zakázky za deset miliard korun, z toho 90 procent na export.

V předvečer autosalonu v Ženevě byl vyhlášen vítěz ankety Car of the Year 2012. Evropským autem roku se stala dvojice Opel Ampera/Chevrolet Volt. O vítězství sesterských plug-in hybridů s elektrickým pohonem rozhodovalo 59 předních motoristických publicistů z 23 evropských zemí.

Opel Ampera a Chevrolet Volt od nich získaly 330 bodů, s výrazným odstupem se na druhém místě umístil Volkswagen Up (281 bodů) a třetí skončil Ford Focus (256 bodů). Modely Volt a Ampera získaly již řadu ocenění, včetně například "World Green Car of the Year 2011" nebo "North American Car of the Year 2011".

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů