Sobota, 20. dubna 2024

Aktivní stěna - domácí pračka vzduchu

Aktivní stěna - domácí pračka vzduchu

Jak Aktivní stěna funguje?

Aktivní stěna funguje jako 100% spolehlivá čistička vzduchu, která ke svému provozu potřebuje pouze denní světlo (případně zdroj UV paprsků v místnostech bez oken) a o svoji údržbu se postará sama. Nejedná se o barvu, jde o funkční nátěr aplikovaný na stěnu nebo stěny v interiéru. Je založen na nejnovějším výzkumu z oblasti nanotechnologií a dosahuje vysoké účinnosti. Unikátní složení suspenze vytvoří po nanesení a zaschnutí strukturovanou mikrovstrvu, která má na povrchu zvýšené množství fotoaktivních nanočástic TiO2 (oxidu titaničitého). Čisticí proces je aktivován ultrafialovým zářením, které je přirozenou součástí denního světla. V prostorech, kde je tohoto světla nedostatek je možno potřebné UV záření zajistit jeho samostatnými zdroji o frekvencích neškodných lidskému organismu (využívá se měkké záření v rozsahu od 340 nm do 370 nm). Škodlivé částice jsou při dopadu na ošetřenou plochu rozloženy na neškodné molekuly oxidu uhličitého a vody. Aktivní stěna likviduje pouze škodlivé mikročástice, pro člověka ani ostatní obyvatele domácnosti není při dotyku (ani náhodném požití) nijak nebezpečná.

S jakými škodlivinami si Aktviní stěna poradí?

Aktivní stěna je produkt vyvinutý speciálně pro čištění vzduchu v místnostech, zbavuje vzduch škodlivin, jako jsou viry, bakterie, alergeny, plísně a další zdraví ohrožující organické mikročástice. Aktivní stěna dokáže během 24 hodin odstranit ze vzduchu běžné místnosti 1kg organických škodlivin. Nátěr je vhodný do všech domácností, nejen těch, které obývají alergici, ale je řešením pro všechny, kdo touží po lepším zdraví a životě v příjemném a zdravém prostředí. Ze vzduchu odstraňuje nejenom škodliviny, ale také zápach a kouř - je proto také mimořádně vhodný do místností, kde se např. kouří nebo vaří. Díky aktivnímu povrchu nátěru dochází k samočištění a podkladové plochy tak zůstávají déle čisté.

Nemůže být nátěr nebezpečný?

Nanočástice TiO2 (oxid titaničitý) jsou zdravotně zcela nezávadné. S nanočásticemi oxidu titaničítého se lidé setkávají (bez jakýchkoli zdravotních následků) již více než sto let v masovém měřítku v podobě pigmentu titanové běloby. Ta se běžně využívá k výrobě barev a malování interiérů i exteriérů. Pigment titanové běloby obsahuje také určité procento TiO2 ve formě nanočástic. Při styku nechráněné pokožky s povrchem funkčního nátěru, kde je obsaženo vysoké množství fotokatalyticky aktivních částic nemůže dojít k žádnému popálení ani jiným zdravotním problémům. Fotokatalýza zde probíhá jenom na úrovni mikroskopických částic. Aktivní stěna je jedinečný produkt, který pomáhá chránit zdraví a je zcela bezpečný.

Existuje nějaký důkaz, že Aktivní stěna skutečně funguje?

Tento převratný poznatek z oblasti nanotechnologií potvrdili v závěru roku 2009 experti z Environmental Protection Agency (U.S. EPA). Agentura se zabývá ochranou lidského zdraví a životního prostředí - vzduchu, vody a země. U.S. EPA dokonce doporučila tzv. fotokatalitické nátěry jako ochranu proti zhoubné prasečí chřipce.

Jak dlouho vydrží aktivní vrstva? Lze ji přetřít novým nátěrem barvy?

Pokud má dostatek světla,tak se aktivní vrstva samo-čistí.Tzn, že se nezanáší a udržuje si stále stejný vzhled. Dá se říci, že chrání a přibližně 3x prodlužuje trvanlivost podkladové malby. Drobná poškození lze snadno opravit válečkem nebo štětcem (většinou není třeba). Pokud se rozhodnete malovat a vrstvu přetřít barvou, její funkce skončila a musí se opět nanést na povrch nové malby.

Proč se nátěr aplikuje jen na strop? Není škoda nevyužít i stěny?

Jednoznačně doporučujeme ošetřit jak strop, tak stěny. Výrazně se tak zvýší celková účinnost. Ošetření stropů obvykle navrhujeme jako kompromis z ekonomických důvodů. Z hlediska cirkulace vzduchu je strop nejúčinnější plocha, ve většině případů plně postačující k funkci čištění vzduchu od organických látek. V kombinaci se stropem lze navíc dobře použít vhodně rozmístěných aktivačních světel, které zajistí funkci i v noci.

Za jak dlouho zbaví nátěr zápachu místnost 10 m2?

Záleží na cirkulaci vzduchu a intenzitě světla. Za normálních okolností by měla být místnost do půl hodiny čistá např od cigaretového kouře.

Mám astmatickou dceru. Pomůže jí nátěr?

Pokud příčinou astma je cokoli dráždivého v ovzduší (aldehydy z plastů, spory, organické látky, kouř, roztoči apod.), potom nátěr pomůže.

Neublíží nátěr pokojovým květinám?

Naopak. V květinářství, kde tento nátěr funguje, vydrží květiny déle. Nátěr zbavuje vzduch organických látek (ethylén atd), které jsou např. i v dechu nebo cigaretovém kouři a dávají květině signál, že má stárnout a zemřít.

Nemůže nátěr ublížit domácím zvířatům, například psům?

To opravdu nemůže. Pokud psovi dáváte občas bílé pečivo nebo šlehačku, tam je oxid titaničitý také. Je to dokonale bezpečná látka prověřená celým stoletím. Jsme doslova obklopeni oxidem titaničitým. Máte ho ve všech plastech, na ledničce, v barvě na zdi, v jídle, na papíře, prostě všude. Pokud tam vašemu psu nevadí, na stěně mu vadit také nebude.

Dá se nátěr použít na všechny druhy malby a jak se aplikuje?

Aplikuje se stejně jako barvy - nejlépe stříkáním, válečkem nebo štětcem. Nelze použít na klížené hlinkové nátěry (oloupe se). Všechny ostatní běžné povrchy jsou v pořádku.

Na jaké materiály lze nátěry nanášet?

Optimální na akrylátové nebo silikátové nátěry, na beton, zdi, pórovité materiály, cihly atd. Nelze nanášet na hlinkové a klížené nátěry (oloupe se).

ZDROJ:http://www.aktivnistena.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů