Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Odpovědi BUSINESSEUROPE na konzultaci o obnovitelných zdrojích energie

Konfederace evropského podnikání BUSINESSEUROPE zveřejnila v únoru své odpovědi na veřejnou konzultaci Evropské komise, která shromažďovala názory zúčastněných stran na budoucnost obnovitelných zdrojů energie v EU po roce 2020. BUSINESSEUROPE v dokumentu zopakovala svůj závazek k transformaci energetického systému v Evropě tak, aby bylo dosaženo bezpečného a konkurenceschopného hospodářství s nízkými emisemi oxidu uhličitého a dalších škodlivých látek. Obnovitelná energie je totiž důležitým prvkem ve skladbě energetických zdrojů EU. Konfederace proto upozorňuje, že budoucí politiky a strategie po roce 2020 musí zdůraznit kritéria pro efektivnost nákladů. Nejdůležitějším problémem tak pro EU zůstává integrace obnovitelných zdrojů energie do vnitřního trhu s energiemi. Kompletní výčet odpovědí BUSINESSEUROPE naleznete v anglickém jazyce zde.

Názor UEAPME na hlasování EP o směrnici o energetické účinnosti

Výbor Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku hlasoval v úterý 28. února o nové směrnici, která se zabývá energetickou účinností. Tento text obsahuje návrh změn, jejichž cílem je odstranění technických překážek, které brání malým a středním podnikům snižovat jejich energetickou stopu, vytvoření pobídek pro investice do energetické účinnosti a podporu mikrovýroby energie. Schválený text podporuje i Evropská asociace MSP a řemesel UEAPME a vyzývá členské státy, aby využily možnosti osvobodit maloobchodní prodejce a distributory energie od uplatňování povinnosti úspory energie u koncových uživatelů, jak stanovuje směrnice. Zároveň UEAPME zdůrazňuje, že poslanci mohli udělat více pro ochranu při případném narušení hospodářské soutěže ze strany velkých energetických společností. Celé vyjádření UEAPME k nové směrnici naleznete zde.


Senát bude pravděpodobně prosazovat vládní návrh zákona o ochraně ovzduší, který počítá s nárůstem poplatků za znečišťování ovzduší, prohlásil na Primě senátor a místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. Zvyšování poplatků už dříve odmítla sněmovna. Poslanci i přes nesouhlas ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) prosadili zrušení poplatků. Dienstbier s Chalupou se shodli na tom, že poplatky mají být zachovány. Podle Dienstbiera je ve hře více variant zákona. "Za nejpravděpodobnější považuji návrat k původnímu vládnímu návrhu," uvedl. Podle toho se měly poplatky za znečištění mezi lety 2017 a 2021 postupně zvyšovat až na 3,5násobek současné sazby.

Policie stíhá pět lidí kvůli podvodům za 182 milionů korun. Podle detektivů z protikorupční policie podváděli při získávání licence na stavbu solární elektrárny. Předkládali údajně nepravdivé dokumenty Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) i distribuční společnosti, aby prokázali, že je zařízení dokončené v době, kdy byla garantována vyšší odkupní cena. Tři obviněné stíhá policie pro pokus o podvod, dva tehdejší zaměstnance ERÚ pro trestný čin maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, řekl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

PPF Petra Kellnera chce koupit podíl v Pražských službách. Finanční skupina má zájem o pětinu akcií, kterou nyní drží investiční skupina Natland s neprůhlednou majetkovou strukturou. Informoval o tom deník Insider. Většinu v Pražských službách vlastní hlavní město. Firma zajišťuje až 80 % svozu komunálního odpadu.

Česko-britský tým entomologů objevil gen, díky kterému můra drsnokřídlece březového dokáže měnit barvu podle čistoty životního prostředí. Kdysi bílý motýl "ztmavnul" v Anglii během průmyslové revoluce a až v posledních letech se mu světlé zabarvení vrací. Na výzkumu se podílel například František Marec z Biologického centra Akademie věd.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů