Čtvrtek, 25. dubna 2024

Amazonie v Hradci

Amazonie v Hradci

Rejnok má sice ve svém trnu smrtící jed, kdyby mu ale nějaká ze zdejších masožravých ryb nakousla ploutev, neměl by proti přesile šanci. Rejnočí samice Agáta se naštěstí v největším sladkovodním akváriu Evropy dobře zabydlela a nechá se dokonce krmit z ruky.

Já se těch ryb taky bojím, i když to tak na první pohled nevypadá," říká čtyřicátník v neoprenu, který právě krmí více než metr dlouhé dravé arowany dvojvousé. Hadovité ryby se chtivě vrhají po hrstech grundlí a návštěvník tropického akvária se neubrání představám o útoku na potápěčovu ruku.

Amazonskou tůň, v níž kromě arowanů plave i čtyřicítka dalších druhů ryb, najdete v centru Hradce Králové. Zdejší Envi dům skrývá největší sladkovodní akvárium v Evropě, které se specializuje na ryby Střední a Jižní Ameriky.

Pravidelné krmení tu každý čtvrtek obstarává Petr Petr, nadšený akvarista a jeden ze spolumajitelů objektu. "Právě Amazonie je pro akvaristy nejzajímavější. Nebezpečných druhů je tu hned několik," vysvětluje s poukazem na plodožravé pirani zvané kolosomy. Tři desítky kilogramů vážící černé ryby mají silný stisk čelistí, kterým dokážou rozlousknout i paraořech.
"Kdybyste tam nechali prst, můžete na něj zapomenout," směje se Petr.
Bezesporu největším lákadlem, ale i rizikem akvária je asi čtyřletý rejnok Agáta. V přírodě by se nejspíš zahrabával do písku u dna, tady ho ale ve skleněném tunelu uvidíte v celé kráse.

"Občas slyšíme učitelky dětem vykládat, že rejnoci zabíjejí elektřinou, to ale není pravda," říká průvodkyně a vysvětluje, že trnuchy skvrnité (synonymum názvu rejnok říční) mají na konci ocasu jedový trn. V případě útoku by člověk neměl velkou šanci, síla jedu je srovnatelná s kobrou. "Sama nikdy nezaútočí, jde jen o to, abych si na ni ve vodě třeba nekleknul, toho se bojím hodně," říká pan Petr s tím, že rejnoka mají v Hradci necelý půlrok. Zatím si na nové prostředí zvyká dobře a bez obav se nechá od člověka krmit.

Prales v prvním patře

Majitelé akvária, do něhož se vejde celkem 130 tisíc litrů vody, se inspirovali po celém světě. Většinou si prohlíželi akvária mořská, v Hradci se ale před 14 lety rozhodli pro akvárium sladkovodní. Voda tu má okolo 28 stupňů a dotek Amazonie pocítíte i na lávce v prvním patře, kde můžete ryby pozorovat shora obklopení deštným pralesem. Oproti pražské Fata Morganě je zdejší prales podstatně skromnější, i zde ale uvidíte celou řadu orchidejí, bromelií nebo tilandsií. Dojem deštného pralesa umocňuje občasný tropický déšť či uměle připravovaná mlha.
Samotný skleněný tunel, z něhož uvidíte ryby nejlépe, si hradecké akvárium nechalo vyrobit na míru v Japonsku. Návštěvníky chrání před mohutným tlakem vody 6,5 centimetru tlusté sklo, které zároveň trochu zkresluje rozměry nádrže - fakt, že měří pět krát osm metrů, vás možná trochu překvapí.

Vzhledem k velkému počtu druhů ryb, mezi nimiž nechybí ani ty dravé, není jednoduché sem vysazovat nové ryby. Nový druh musí nejprve projít karanténou do doby, než naroste, aby se hned nestal kořistí dravců. Ani poté ale není jeho osud jistý, a to platí i o mláďatech stávajících druhů.

Dobře se zde množí třeba kančíci pyskatí, které snadno poznáte podle tukových výstupků na hlavě. Dokud jsou tyto ryby malé, mohou se spolehnout na ochranu svých rodičů. Když ale dosáhnou velikostí tří centimetrů, hejno se rozptýlí po akváriu a většina z kančíků skončí v žaludku větších dravých ryb.

Hradecké akvárium přitahuje především rodiny s dětmi, děti mohou ryby i nakrmit - sáček grundlí přijde na 40 korun. "Je trochu ostuda, že jsme místní a dostali jsme se sem až teď," přiznává Libuše Truhlářová, která právě synovi s úsměvem vysvětluje, že nehybná ryba u zadní stěny nádrže není umělá.

Po prohlídce akvária vás ještě čeká asi hodinový ekologický film Z hlubin oceánu a případně i návštěva zdejšího obchůdku, kde najdete potřeby pro akvaristy, ale i nezbytné suvenýry. Výtahem se dá vyjet do kavárny Piraňa - ani zde nechybí (tentokrát už malá) akvária s dravými rybami.

Hradecký Envi dům zároveň slouží jako rodinné sportoviště, v objektu můžete využít i saunu, posilovnu a ricochetový kurt.

Jak se tam dostat

Obří akvárium leží v Baarově ulici 10 nedaleko centra Hradce. Na stejnojmenné zastávce staví několik linek autobusů.

Jak na to
Otevírací doba a vstupné

Otevřeno je denně kromě pondělí od 9 do 18 hodin. Za prohlídku zaplatí dospělí 120 Kč, děti a důchodci 80 Kč, děti do dvou let mají vstup zdarma.

Kde se ubytovat
Penzion U svatého Lukáše

Hradec Králové nabízí celou řadu hotelů i penzionů, zkusit můžete například penzion v centru města, jen kousek od Velkého náměstí. Za dvoulůžkový pokoj se snídaní zaplatíte 1650 Kč.

Kam na kávu
Café Piraňa

Kavárna laděná do modré barvy, v níž si během posezení můžete prohlížet akvária s dravými piraňami, je součástí objektu akvária. Dostanete se do ní výtahem z přízemí. Otevřeno bývá v době, kdy je otevřené akvárium, ceny nápojů i zákusků jsou mírné.

Relax s rybami
Akvárium nabízí večerní posezení pro romantiky: uvnitř můžete posedět s partnerem či přáteli a relaxovat se sklenkou sektu. Program pro dva stojí asi 2400 Kč.

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů