Sobota, 20. dubna 2024

Na MŽP se ve čtvrtek zřejmě rozhodne o dotacích z EU na čistírny

Na MŽP se ve čtvrtek zřejmě rozhodne o dotacích z EU na čistírny

Na ministerstvu životního prostředí (MŽP) se ve čtvrtek zřejmě rozhodne, které obce budou moci usilovat o dotaci z EU na modernizaci čistíren odpadních vod. Mělo by to vyplynout z jednání řídícího výboru operačního programu Životní prostředí. ČTK to řekla mluvčí MŽP Michaela Jendeková. O dotaci nyní usilují desítky obcí, mohly by dostat podporu za několik miliard korun. MŽP už dříve uvedlo, že uspět by mohla zřejmě jen část ze 44 problémových projektů.

Podle Jendekové bude po čtvrtečním jednání potvrzeno, jak to bude s pražskou čistírnou, jejíž přestavba by stála několik miliard korun. Praha s evropskými penězi nemůže počítat, v lednu to připustili i zástupci hlavního města. Problémem je především to, že má příliš dlouhou smlouvu s vodohospodářskou společností. Bez zkrácení smlouvy žádost o dotaci nemůže vůbec odejít do Bruselu.

Zároveň by měl být podle Jendekové ve čtvrtek zveřejněn seznam obcí, které dostanou lhůtu na to, aby vyhověly požadavkům Evropské komise především ohledně smluv s vodohospodářskými firmami. Evropské komisi se nelíbí, že má proplácet peníze projektům, na nichž bude následně vydělávat soukromá firma. Většina vodovodní sítě v Česku je ve vlastnictví měst a obcí či jimi ovládaných firem, města ale pronajímají síť soukromým vodárnám, které pak do majetku nemusí příliš investovat.

Praha má smlouvu na provozování vodohospodářské infrastruktury se společností Veolia až do roku 2028. Příliš dlouhou smlouvu s Veolií mají i jiná města. Předpokládá se, že některé obce nestihnou své projekty upravit, a o dotaci tak zřejmě stejně jako Praha nebudou moci ani usilovat. Kvůli tomu by se zřejmě někde mohla zvýšit cena vody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů