Čtvrtek, 18. dubna 2024

Fotopasti pomáhají usvědčit pachatele černých skládek

Fotopasti pomáhají usvědčit pachatele černých skládek

Fotopasti v Břeclavi.

Břeclavští strážníci využívají moderních zařízení na zachycení sprejerů či tvořitelů černých skládek. V Mikulově bude jedna do měsíce.

Většinou jsou někde na stromech, v zemi v objektech, kam je umístí městští policisté. Řeč je o fotopastech, malých krabičkách, které usvědčují vandaly z ničení majetku a tvořitele černých skládek. Fotopasti jsou v provozu od listopadu loňského roku, včera strážníci oznámili, že se osvědčily a počítají s nimi napevno. Jedna se objeví také v Mikulově.

"Vyplatily se nám. Z šestnácti případů jsme díky fotkám a záběrům odhadlili devět viníků. Pořizovací cena se tak rychle vrací. Ve městě fungují dvě fotopasti, každá stála šest tisíc korun. Pokud je připevněná například na stromě, lze ji odhalit jen ztěží. Dokáže fotit i v noci, aniž by ji člověk vůbec zahlédl.

"V řadě případů jde o lidi, kteří nejsou z Břeclavi, ale do města se přijíždí zbavit odpadu. Jsou z okolních obcí a také z Rakouska," uvedl Hrdlička. Podle zvěřejněných fotografií nemají problém s rozšiřováním černé skládky ani na první pohled zaopatření lidé. Na jednom ze snímků je například muž, který přijel v luxusním Volkswagenu a odpad vynášel z kufru. Fotopast ho zachytila při činu.

Přístroj se spustí vždy, když je kolem něj ruch. "Negativních reakcí se ale neobáváme. Vše je podle zákona. Bezproblémoví lidé se nikde neobjeví," reagoval zástupce velitele strážníků Libor Büchler.

Zatímco v Břeclavi jsou fotopasti už v provozu, v Mikulově se k tomu teprve chystají. Jedna by v tamních ulicích mohla být do měsíce. Stát bude sedm tisíc korun a strážníci budou schopní stáhnout si snímek třeba do mobilního telefonu.

ZDROJ:.http://m.denik.cz/breclavsky_denik, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů