Pro diabetiky: Stévie sladká
Stévie sladká či cukrová je bíle kvetoucí teplomilná rostlina, která pochází z Parguaye a Brazílie. Indiáni ji nazývali kaa-he-he, neboli sladká tráva. Je ceněna především kvůli vysoké sladivosti, její listy jsou až 300 krát sladší než klasický cukr. Stévie je výborným sladidlem především pro diabetiky. Vykazuje nulovou energetickou hodnotu a je výborným sladidlem i pro ty, kteří si hlídají svoji hmotnost.
Rod Stevia obsahuje okolo 150 druhů bylin a keřů. Komerčně se pěstuje v Jižní Americe, Střední Americe, USA a začíná se pěstovat v řadě jiných států. Největším producentem na světě je Čína. Komplex sladivých látek obsažený téměř v celé rostlině mimo kořenů, zejména v listech je tvořen několika diterpenickými glykosidy nazývanými souhrnně steviosid. Steviosid se v mnoha zemích na světě používá ke slazení potravin, nápojů, v cukrářství, konzervárenském průmyslu, při výrobě zubních past a žvýkaček.
Rostlina se na trh dostává ve formě čerstvých a sušených lístků, extraktů, kapalných koncentrátů a pilulek. Stévii lze pěstovat i v našich podmínkách například v květináči umístěném blízko u okna (ideální je východní parapet). Rostlina potřebuje dostatek světla a tepla. Z jedné rostliny lze získat až 0,5 kg sušených lístků. Rostlina se tvaruje řezem. Listy lze užívat jak v čerstvém stavu tak zmražené nebo sušené.
Foto na:http://www.asistentka.cz/node/12447
ZDROJ: www.asistentka.cz