zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Pro diabetiky: Stévie sladká

18.03.2012
Zdraví
Pro diabetiky: Stévie sladká

Stévie sladká či cukrová je bíle kvetoucí teplomilná rostlina, která pochází z Parguaye a Brazílie. Indiáni ji nazývali kaa-he-he, neboli sladká tráva. Je ceněna především kvůli vysoké sladivosti, její listy jsou až 300 krát sladší než klasický cukr. Stévie je výborným sladidlem především pro diabetiky. Vykazuje nulovou energetickou hodnotu a je výborným sladidlem i pro ty, kteří si hlídají svoji hmotnost.

Rod Stevia obsahuje okolo 150 druhů bylin a keřů. Komerčně se pěstuje v Jižní Americe, Střední Americe, USA a začíná se pěstovat v řadě jiných států. Největším producentem na světě je Čína. Komplex sladivých látek obsažený téměř v celé rostlině mimo kořenů, zejména v listech je tvořen několika diterpenickými glykosidy nazývanými souhrnně steviosid. Steviosid se v mnoha zemích na světě používá ke slazení potravin, nápojů, v cukrářství, konzervárenském průmyslu, při výrobě zubních past a žvýkaček.

Rostlina se na trh dostává ve formě čerstvých a sušených lístků, extraktů, kapalných koncentrátů a pilulek. Stévii lze pěstovat i v našich podmínkách například v květináči umístěném blízko u okna (ideální je východní parapet). Rostlina potřebuje dostatek světla a tepla. Z jedné rostliny lze získat až 0,5 kg sušených lístků. Rostlina se tvaruje řezem. Listy lze užívat jak v čerstvém stavu tak zmražené nebo sušené.

Foto na:http://www.asistentka.cz/node/12447

ZDROJ: www.asistentka.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
Ekologický institut Veronica
28
8. 2017
28.8-3.9.2017 - Ostatní akce
Centrum Veronica Hostětín, Hostětín 86
UŽITEČNÉSEMINÁŘE.CZ
28
11. 2017
28.11.2017 - Seminář, školení
Praha,
Konferenční centrum CITY - Pankrác
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí