Sobota, 20. dubna 2024

Senát doporučil stanovit výši poplatku za svoz odpadků zákonem

Senát doporučil stanovit výši poplatku za svoz odpadků zákonem

Obce by podle Senátu měly do budoucna za odvoz odpadků vybírat ze zákona nejvýše 1000 korun na osobu za rok, tedy dvojnásobek. Z 250 na maximálně 750 korun by mohly zvýšit poplatek za svoz netříděného odpadu. Horní komora tak dnes upravila poslaneckou novelu o místních poplatcích. Chce, aby se poplatky zvyšovaly až od příštího roku. Konečné slovo bude mít sněmovna, která navrhla výši poplatku nechat na obcích.

Poslanci navrhli umožnit obcím, aby samy mohly svým obyvatelům stanovit poplatek za svoz netříděného odpadu podle skutečně vynaložených nákladů. Senátoři se ale na podnět právníků horní komory obávali, že by toto vymezení mohl zrušit Ústavní soud.

"Poplatek je poplatek a měl by mít nějaké ohraničení," uvedl předseda senátního výboru pro veřejnou správu Ivo Bárek (ČSSD). Podle jeho informací obce za odvoz odpadu vybírají v průměru od 450 do 670 korun na osobu a rok. Předseda senátorů ČSSD a bohumínský starosta Petr Vícha má za to, že většina obcí se do limitovaného poplatku vejde bez doplácení na odvoz odpadu.

Senátoři se s poslanci shodovali v tom, že zvýšení poplatku, který se deset let neměnil, je nutné kvůli rostoucím nákladům obcí za odvoz komunálního odpadu.

Poplatek by nově měli ze zákona platit také cizinci, kteří v Česku pobývají déle než tři měsíce. Obcím jej budou muset platit lidé také za rekreační chaty a chalupy nebo apartmány, a to ve výši za jednu osobu.

Doporučení Senátu je ve shodě s původní verzí poslanecké předlohy, která také počítala se stoprocentním navýšením současného poplatku. Poplatek má dvě složky. První, která je 250 korun ročně za tříděný odpad, by podle sněmovní i senátorské verze novely o místních poplatcích zůstala nezměněna. Až na trojnásobek by se měl podle senátorů zvýšit poplatek na netříděný odpad.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů