Pátek, 29. března 2024

Ve Skotsku chtějí postavit kostel z plechovek od piva

Ve Skotsku chtějí postavit kostel z plechovek od piva

Kostel z plechovek od piva a pneumatik chtějí postavit lidé na okraji skotského Glasgow. Z odpadu má vzniknout i budova společenského střediska nebo ekologického centra. To se už začíná stavět ze dvou vyřazených přepravních kontejnerů, napsal zpravodajský server BBC.

Podle serveru deadlinenews.co.uk budou pneumatiky při stavbě kostela použity jako základy, zdi budou z plechovek a sláma bude sloužit jako izolace. Z průmyslových palet a přepravních kontejnerů by měly vzniknout místnosti. Celkem prý má být použito 400 tun plechovek, 300 palet, asi desítka kontejnerů a 500 ojetých pneumatik.

Projekt má stát nedaleko původního sídla místní náboženské obce, jehož budova byla rozprodána na byty.
"Líbí se mi ta představa, že se nic nevyhodí," řekl v rozhlasovém vysílání BBC o využití odpadu v glasgowském Miltonu tamní farář Christopher Rowe.

Plán podle britských médií již podpořila skotská vláda nebo glasgowská radnice. Organizátoři teď chtějí získat dalších 2,2 milionu liber (66 milionů korun), aby projekt rozšířili o kavárnu, kanceláře a galerii. Celé dílo by mělo být dokončeno do roku 2014.

Čtvrť Milton na severním okraji Glasgowa patří podle deadlinenews.co.uk mezi nejchudší ve Skotsku. Podle skotského ministra životního prostředí Richarda Lochheada domácnosti ve Skotsku recyklují asi 44 procent odpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů