Pátek, 29. března 2024

Lafarge už pálí ostravské kaly, inspekce pochybení nenašla

Lafarge už pálí ostravské kaly, inspekce pochybení nenašla

V čížkovické cementárně Lafarge už od tohoto týdne naplno spalují ostravské kaly, každou hodinu se jich tam spálí asi tři tuny. Skladování a spalování už kontrolovali zaměstnanci České inspekce životního prostředí (ČIŽP) a žádná pochybení nenašli, řekla ČTK ředitelka krajské pobočky ČIŽP Jana Moravcová. Spalování kalů vyvolává na severu Čech silné emoce, protože region platil do 90. let za nejznečištěnější v Česku. Firma tvrdí, že podle měření není spalování závadné, odpůrci to zpochybňují a připravují protesty.

Spalování kalů začalo v pondělí večer a postupně se jejich dávkování ustálilo na třech tunách za hodinu, tedy asi 15 procentech palivové směsi. Na skládce u Litvínova je od loňského podzimu navezeno asi 110.000 tun hmoty, která tímhle tempem vydrží na zhruba pět let spalování.

Cementárnu i skládku teď zkontrolovali inspektoři. "Při kontrole nebylo zjištěno porušení platného integrovaného povolení ani překročení emisí měřených exhalací," řekla ČTK Moravcová. K podobnému závěru došla v úterý i kontrola z krajského úřadu. Podle Moravcové se nepotvrdily ani obavy z možného úniku kalů do okolí skládky nebo trasy, po níž se vozí do cementárny. "Také jsme se toho trochu obávali, ale ten materiál je poměrně mastný a při kontrole se ani nehnul ani při silnějším větru," dodala Moravcová. Únikům po cestě mají zase zabránit uzavřené kontejnery, v nichž se kaly převáží.

Lafarge přes zimu vylepšila prachové filtry a tvrdí, že životní prostředí v okolí se nezhorší. I proto, že ostravské kaly v pecích vystřídají podobnou hmotu, vytěženou před lety v okolí litvínovského Chemopetrolu. Palivový mix cementárny tvoří asi 40 procent uhlí, zbytek jsou drcené plasty, gumová drť a kaly.

Ostravské kaly se na zkoušku pálily v menším množství už na podzim, mimo jiné kvůli měření emisí. Akreditovaná firma při něm zjistila, že spalování povolené limity neporušuje. Odpůrce spalování to ale příliš neuklidnilo: povolené hodnoty prý uměle navýšila výjimka od krajského úřadu a i jim se blíží výsledky měření až ze 70 procent. Krajský úřad následně řekl, že nemá k přehodnocení výjimky zákonný důvod. "Naměřené hodnoty jsou plně v souladu s emisními limity v platném integrovaném povolení," uvedla mluvčí kraje Magdalena Hanáčková.

Aktivisté z nedalekých Litoměřic i ekologických sdružení se spalováním ale nesouhlasí a podali přes zimu několik žalob namířených proti krajskému úřadu i ministerstvu životního prostředí. "Jde o žalobu kvůli nečinnosti krajského úřadu. Žádali jsme jej, aby změnil integrované povolení, ale neudělal to, přitom ho k tomu samému nabádala i Česká inspekce životního prostředí," řekl dnes ČTK minulý týden z lídrů hnutí proti spalování kalů Libor Pisklák. Odpůrci spalování teď chystají kampaň, v níž ironicky poděkují krajskému úřadu i cementárně, nevylučují ale ani blokádu.

Kaly pocházejí z takzvaných ostravských lagun, kde se ukládaly po celé 20. století zbytky z rafinerské výroby. V předchozích letech je zlikvidovalo sdružení Čistá Ostrava, které za to od státu dostalo asi 2,5 miliardy korun. To, že se spalují v Čížkovicích, vysvětlují zainteresovaní lidé tím, že cementárna je pro podobné účely nejvhodnější zařízení v zemi. Výhodné je to i pro firmu, která tak ušetří ročně několik milionů korun za uhlí. Za vedení firmy se dnes postavili i odboráři. Ti oceňují údajnou transparentnost vedení a tvrdí, že útoky některých médií v nich vyvolávají obavu o zaměstnání.

Jan Beránek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů