Čtvrtek, 25. dubna 2024

Tématem Priority je Moravskoslezský kraj

Aktuální Priorita přináší zprávy o řešení problémů se znečištěným ovzduším v Moravskoslezském kraji...

Tématem Priority je Moravskoslezský kraj

Analýza Petry Kubařové z Odboru fondů Evropské unie Ministerstva životního prostředí vysvětluje důvody, proč byla zvýšena maximální možná podpora z Operačního programu Životní prostředí právě pro projekty na zlepšení kvality ovzduší v tomto kraji.

"Motivace podnikatelského sektoru, který provozuje velké zdroje znečišťování ovzduší, k využití nabízených možností podpory by se měla odrazit také na počtu předkládaných projektových žádostí, které jsou poměrně náročné na přípravu právě s ohledem na komplikovanost pravidel pro poskytování podpory," píše Kubařová.

Priorita také nabízí rozsáhlou reportáž z Vlašimi, v které se podařilo za přispění Operačního programu Životní prostředí zrenovovat zámecký park, od 40. let minulého století neošetřovaný. "První etapa se uskutečnila ještě podle návrhu Státního ústavu památkové péče, pod nějž ochrana přírody v té době spadala. Tehdy se hlavně vyřezávaly nálety na místech původních luk, které se tím znovu obnovovaly, částečně se ošetřovaly ty největší stromy a prováděla se výsadba v přední části parku, v lukách, a dosazovaly se jedle a buky do porostu," vzpomíná Karel Kříž z Podblanického ekocentra, které je sídlem Českého svazu ochránců přírody ve Vlašimi.

Součástí aktuálního vydání jsou i ukázky úspěšných projektů z mnoha českých měst a obcí.

Priorita 02/2012

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů