Sobota, 20. dubna 2024

Chovy prasat v ekologickém režimu jsou již nyní často nadstandardní

Chovy prasat v ekologickém režimu jsou již nyní často nadstandardní

Požadavky na lepší podmínky pro chov prasat ekologičtí zemědělci vítají jako krok ke zlepšení welfare zvířat. Požadavky Evropské unie na zvětšení velikosti kotců pro prasnice už splňují. Většina ekologických zemědělců se tak nemusí nijak zvlášť obávat zvýšených nákladů spojených s přebudováváním kotců, neboť podmínky v jejich chovech jsou již nyní nadstandardní.

"My ekologičtí chovatelé prasat jdeme v podpoře dobrých životních podmínek našich zvířat pochopitelně mnohem dále, než konvenční chovatelé. Prasata jsou chována v kotcích s možností celoročního výběhu, pohybují se na čerstvém vzduchu v maximálně přirozených podmínkách splňujících etologické nároky. Zvířata žijí pohromadě, většinou v tzv. rodinné stáji (několik prasnic se selaty a kanec), mají k dispozici stelivovou slámu. V krmné dávce jsou využívány pouze krmiva ekologického původu - neobsahují žádné extrahované šroty, masokostní moučky, stimulátory růstu, hormonální látky, syntetické aminokyseliny, antibiotika atd.," vysvětlil Milan Kouřil z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Navíc čeští ekologičtí chovatelé prasat nepoužívají v současné době ani krmné směsi s obsahem sóji, která je ve většině případů geneticky modifikovanou plodinou.

"Podaří-li se státní správě udržet nastolený kurz a bude účinně bránit tomu, aby k nám proudilo vepřové ze zemí, které nebudou pravidla Evropské unie dodržovat, vidíme to jako velkou příležitost pro české zemědělce. Mohou prokázat svou konkurenceschopnost a dostat spravedlivou cenu za své maso v případě, že je dostatečně kvalitní," domnívá se Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Poukazuje na fakt, že všichni chovatelé měli možnost se na změny připravit, rekonstruovat stáje či předělat způsob chovu s podporou peněz Evropské unie. Velká část z tuzemských chovatelů tak učinila, a tak je nová nařízení nezaskočí.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů