Pátek, 19. dubna 2024

Co dělat na zahradě právě nyní?

Co dělat na zahradě právě nyní?

Příroda se probudila ze zimního spánku a milovníci zahradnických prací už netrpělivě vyčkávají, kdy se budou moci pustit do činností zvelebujících jejich zahradu nebo balkon a terasu.

Balkon a terasa

1) Muškáty, které přezimovaly v chladných a světlých prostorech domu, se už probouzejí. Holé výhony seřízněte tak hluboko, aby na nich zbylo jen po dvou až čtyřech očkách (místo nasazení listů). Každoroční řez udržuje pěkný kompaktní tvar rostlin a podporuje bohaté kvetení. Teprve pak pelargonie přesaďte do květináčů s čerstvou zeminou pro balkonové rostliny.

2) Cibuloviny a hlíznaté květiny kvetoucí v létě, jako mečíky, jiřinky nebo dosny, snadno předpěstujete v květináči se zeminou v domě. Zpočátku je zalévejte jen málo a teprve, když se vyvinou první listy, začněte zalévat více, ale nepřelévejte, aby nezačaly uhnívat.

3)Přenosné rostliny, které zimovaly v příliš teplém a tmavém prostoru, tvoří často už teď nové výhony, které však jsou vytáhlé a bledé. Nezdravě vypadající výhony odstraňte teprve těsně před tím, než rostliny přenesete na světlejší místo anebo, je-li příznivé počasí, než je vynesete z domu.

4) Semena letniček a zeleniny s pevnými obaly klíčí mnohem lépe, když je těsně před výsevem vložíte na několik hodin do misky s vlažnou vodou a necháte nabobtnat.

Okrasná zahrada

1) Když cibuloviny raší jen málo nebo v posledních letech kvetou čím dál tím méně, potřebují přihnojit. To platí především pro bohatě kvetoucí rostliny, jako jsou narcisy nebo tulipány. Jakmile rostliny v zahradě vyraší, nasypejte k nim komplexní minerální hnojivo.

2) Keře citlivé na chlad, jako komule, šlechtěné čilimníky a třezalky, nebo popínavé rostliny, jako plamének a vistárie, je lepší sázet na jaře než na podzim.

3) Ostříhejte okrasné trávy kousek nad zemí. Výjimku tvoří stálezelené druhy, jako pampas nebo ovsíř stálezelený, těm pouze odstraňte suché listy.

4) V druhé polovině března začněte s přípravou jiřinek. Hlízy položte do bedniček s rašelinou a zakryjte je asi 10 cm silnou vrstvou zeminy. Bedničky pak umístěte do skleníku nebo do pařeniště.

5) Na záhonech, kde roztál sníh, už klíčí plevele. Některé z nich mají krátkou vegetační dobu a stačí se rychle rozmnožit. Proto se vyplatí záhony pravidelně plít a odstraňovat nežádoucí rostliny hned, jak se objeví.

6) Shrabejte všechny zbytky rostlin ze záhonu růží. Pokud vaše rostliny pravidelně trpí houbovými chorobami, postříkejte půdu pod nimi fungicidem (např. přípravkem Previcur).

Užitková zahrada

1) Na malých záhonech můžete listový salát vysévat místo do řádků také naširoko. Semena přitom stačí rozhodit na nezaplevelený záhon a pak je zapravit do půdy. První mladé listy skliďte jako salát k řezu. Potom rostliny postupně vyjednoťte na vzdálenost 25-30 cm a později listy využijte jako salát česáček.

2) Nyní, časně na jaře, je nejvhodnější doba k seříznutí vytrvalých bylinek, jako je tymián, saturejka, šalvěj, rozmarýna nebo yzop. Nejvhodnější je zkrátit nůžkami u báze zdřevnatělé rostliny na 1-2 třetiny. Bylinky tak získají keříčkový vzrůst a vytvářejí mladé listy s kořenitější chutí.

3) Můžete začít s předpěstováním póru, který budete sklízet během léta a na podzim. Vhodné jsou například odrůdy 'Gigante suizo' nebo 'Golem'.

4) Dokončete základní řez jabloní a hrušní. Větší rány ošetřete proti chorobám stromovým balzámem, latexem nebo štěpařským voskem. 5) Nastává hlavní období pro výsadbu broskvoní, meruněk, ořešáků a révy vinné.

6) Mladé ovocné stromky bez kořenového balu (prostokořenné) potřebují před výsadbou důkladně zkrátit kořeny i větve. Podpoří se tím růst stromu.

ZDROJ: žena.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů