Pátek, 19. dubna 2024

Pemza - hornina i hygienický prostředek

Pemza - hornina i hygienický prostředek

pemzaNaše chodidla si čas od času také zaslouží pozornost. Pravidelné odstraňování ztvrdlé kůže zamezuje vytvoření zrohovatělé vrstvičky kůže, která v podobě silné "slupky", může být ideálním rájem pro plísně a bakterie. Než nám tedy kůže na chodidlech začne praskat, měli bychom použít některý z nástrojů na její odstranění a tím bývala odjakživa pemza.

Pemza patří se svou typickou pórovitou strukturou mezi vyvřelé horniny. Její přirozená barva je bílá, někdy nažloutlá nebo zašedlá. Její sklovitá povaha napovídá, že má blízko k přírodnímu sklu - obsidiánu. Skelná vlákna, ze kterých je tvořena, mezi sebou zadržují vzduch a tvoří její pórovitou strukturu. Díky tomu je pemza přes svou hustotu kolem 2,4 g/cm3 (což je více než u vody) hornina, která se snadno udrží na vodě.

Pemza vzniká při explozívních erupcích proplyněného magmatu, kde dutinky a póry jsou vlastně komůrky se zachyceným sopečným plynem. Vyskytuje se v třetihorních sopečných vrstvách a vulkanických vyvřelinách s vysokým obsahem oxidu křemičitého.

Její drsný povrch pemzu vždy předurčoval k použití na mechanické odstraňování nadbytečné kůže z chodidel. Aby tření pemzy o pokožku nohy nebylo bolestivé, doporučuje se snížit třecí sílu tak, že při koupeli nohy smáčíme delší dobu v rozpuštěné koupelnové soli. Ta napomáhá změkčení kůže chodidel, a tedy odstraňování odumřelých buněk.

ZDROJ:http://fyzmatik.pise.cz, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů