Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vysoké Mýto chce prodat ztrátovou bioplynovou stanici

Vysoké Mýto chce prodat ztrátovou bioplynovou stanici

Vysoké Mýto chce prodat bioplynovou stanici, kterou před několika lety vybudovalo s pomocí státních a evropských dotací. Město na její provoz ročně doplácí asi 1,6 milionu korun, jejím prodejem by přitom mohlo získat 20 až 30 milionů korun. Výhodněji by ji mohl provozovat například zemědělský podnik, který má dostatek surovin pro výrobu bioplynu a jeho následné energetické využití, řekl ČTK starosta Miloslav Soušek (ČSSD).

"Co je nevýhodné pro město, může být pro zemědělského producenta ekonomicky velmi zajímavé. Navíc výsledné zbytky lze využít jako hnojivo," uvedl Soušek. Provozovatelem by mohla být také některá z větších firem zajišťujících svoz odpadů z jatek, jídelen a potravinářských provozů. První zájemci se již radnici hlásí, začít vyjednávat chce město příští rok na jaře.

Bioplynová stanice je umístěna za Vysokým Mýtem v místní části Šnakov v sousedství čistírny odpadních vod. Zpracovává odpady z domácností i městské zeleně, kuchyní, restaurací a jídelen, stejně jako čistírenské kaly. Ze vzniklého bioplynu vyrábí kogenerační jednotka elektrický proud, který město prodává do veřejné sítě. Produkované teplo slouží kromě ohřevu reaktoru stanice i k vytápění vodárenské čistírny. Instalovaný elektrický výkon je 320 kilowattů.

Podle Souška však vstupní suroviny, v nichž převažuje zelený odpad ze zahrad a úklidu města, nezaručují stabilní a efektivní fermentační proces. Nakupovat zemědělskou produkci, například kukuřici, by bylo příliš nákladné.

Mýto získalo na výstavbu zařízení a na systém sběru a třídění odpadů ve městě dotaci téměř 49 milionů korun z Evropské unie a asi 15 milionů korun od státu a Pardubického kraje. Aby splnilo dotační podmínky, musí bioplynová stanice fungovat alespoň pět let, termín vyprší na podzim příštího roku. "Tržní cena by se mohla pohybovat kolem 20 až 30 milionů korun, v závislosti na smlouvě. Nový vlastník by pro nás měl zajišťovat i likvidaci našeho dosavadního biologického odpadu," uvedl Soušek. Město investovalo do zařízení asi šest milionů korun, na prodeji by tak i vydělalo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů