zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Biopotravina roku 2011

23.03.2012
Biopotraviny
Biopotravina roku 2011

Biopotravinou roku 2011 se stal ovčí sýr Arnika z Horského statku Abertamy na Karlovarsku. Vyhrál v desátém ročníku soutěže mezi 57 nominovanými potravinami. Soutěž pořádá Potravinářská komora a Svaz ekologických zemědělců. "Ovčí sýr Arnika nás okouzlil vynikající chutí. Sýry z ovčího mléka nejsou u nás dosud běžné," řekl předseda odborné poroty Pavel Maurer. Vítězný sýr je lisovaný z nízkozahřívané sýřeniny s dobou zrání od dvou do šesti měsíců. Horský statek Abertamy vyrábí nedaleko Božího Daru v Krušných horách sýry z kravského, kozího i ovčího mléka.

"Naše sýry podléhají vlivům přírody a ročních období. Jejich kvalita a chuť se mění v závislosti na různých faktorech, jako je druh pastvy, počasí nebo roční období," uvedl jednatel firmy Petr Zacharda.

Sýr Arnika vyhrál také kategorii mléčných výrobků. Dalšími oceněnými produkty jsou bez-lepkové pohankové perníčky z Biopekárny Zemanka, vinný mošt Veltlínské červené rané BIO 2011 od vinaře Pavla Bindera, Barunčin BIO džem ze Statku Tilia nebo ječné lívance společnosti PRO-BIO. Podle organizátorů soutěže byl velký zájem v kategorii vín z ekologických hroznů. Stejně jako loni vyhrál Vinselekt Michlovský se svým Hibernalem - víno s přívlastkem pozdní sběr 2009.

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
19
8. 2017
19-26.8.2017 - Tábor, výlet, pobytová akce
LTD Polana
26
8. 2017
26.8-2.9.2017 - Seminář, školení
Živá škola Bílé Karpaty
Ekologický institut Veronica
28
8. 2017
28.8-3.9.2017 - Ostatní akce
Centrum Veronica Hostětín, Hostětín 86
INISOFT s.r.o.
13
9. 2017
13.9.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí