Čtvrtek, 28. března 2024

Moravskoslezský kraj vybral úspěšné žadatele o ekologické kotle

Moravskoslezský kraj vybral úspěšné žadatele o ekologické kotle

Moravskoslezští krajští radní dnes schválili seznam žadatelů, kteří získají až 60.000 korun jako dotaci na nákup ekologického kotle. Úspěšné žadatele bude kraj postupně informovat od počátku dubna, řekla ČTK mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková.

Zájem lidí o výměnu starého kotle na tuhá paliva za nízkoemisní kotel šetrnější k životnímu prostředí byl tak obrovský, že kraj musel v únoru už během prvního dne příjem žádostí zastavit, protože obdržel 562 žádostí. Kotle si však zatím bude moci vyměnit jen 333 domácností. Pro pilotní projekt ministerstva životního prostředí a kraje totiž bylo vyčleněno jen 20 milionů korun a řada zájemců tak neuspěla.

Kraj však nyní jedná s ministerstvem o uvolnění dalších 40 milionů korun. Stejně jako nyní by se obě strany o náklady měly podělit rovným dílem. "O uvolnění 20 milionů korun podílu Moravskoslezského kraje rozhodnou zastupitelé kraje nejpozději v červnu letošního roku," uvedl náměstek hejtmana Miroslav Novák (ČSSD).

Připomněl, že obě strany nyní jednají o možnosti rozšířit nabídku dotovaných kotlů i o zařízení, které jako palivo využívají výhradně biomasu. Na tyto kotle se totiž dotace dosud nevztahovala a program byl kvůli tomu kritizován. Změnit by se v budoucnu zřejmě měla i výše dotace na jeden kotel.

Dotovaný kotel musí žadatel provozovat alespoň po dobu 15 let, kdy musí také umožnit kontrolu topeniště. Na koupi a instalaci nového kotle a likvidaci starého zařízení bude mít čas devět měsíců. Peníze budou vypláceny zpětně.

Moravskoslezský kraj má nejhorší kvalitu ovzduší v zemi. Kromě průmyslových podniků a dopravy se na znečištění ovzduší významným způsobem podílejí i domácnosti. Podle výpočtů kraje by díky ekologickému kotli mohlo do ovzduší z jednoho rodinného domu uniknout ročně až o sto kilogramů prachu méně. Už první výměna kotlů by tak mohla znamenat úbytek asi o 33 tun prachu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů