Čtvrtek, 28. března 2024

V neděli můžeme s Toulavou kamerou vyrazit na Březnickou hájenku

V neděli můžeme s Toulavou kamerou vyrazit na Březnickou hájenku

V rámci pořadu Toulavá kamera odvysílá Česká televize tuto neděli i reportáž z výletu na šumavský Březník. Objeví se v ní mimo jiných i náměstek Správy národního parku Šumava Jiří Mánek a pracovník Informační a strážní služby NP Šumava Jan Pecánek.

Pozvánka na výlet na Březník u šumavské Modravy, ta bude součástí oblíbeného pořadu České Televize Toulavá kamera. Vysílat se bude tuto neděli, tedy 25. března 2012 od deseti hodin. Během reportáže si diváci projedou zhruba osmikilometrovou trasu z Modravy až na Březník, kouzelnou šumavskou přírodou.

Březnická hájenka, která byla postavena v roce 1856 nad soutokem Luzenského a Březnického potoka, slouží od roku 2002 jako informační středisko Správy Národního parku Šumava. Kromě restaurace, která letos poprvé fungovala i přes zimu, je zde také Muzeum Karla Klostermanna. I z toho důvodu, že Klostermann sem umístil děj svého prvního a snad nejznámějšího románu "Ze světa lesních samot".

Z Březníku se otevírá nádherný výhled do údolí Luzenského potoka, na jehož konci se vypíná hora Luzný, která se již nachází těsně za hranicí s Německem. Nejen podle fotografů jde o "nejfotogeničtější" pohled na Šumavu a zároveň i Bavorský les. Cesta na Březník podél Modravského potoka vede po modré turistické značce a v létě tam může jít každý pěší turista nebo jet cyklista. Jde o mírné stoupání, trasa to není vůbec náročná. Žádný trhák, takže se hodí i pro netrénované turisty a dokonce i rodiče s dětmi či s kočárkem. Zpátky se pěší mohou vrátit po stejně dlouhé, takzvané Starobřeznické cestě (zelená turistická trasa) a cyklisté se svezou stejnou cestou, kudy přijeli, tedy zpět po modré. Březník je navíc výjimečný i z toho důvodu, že se jedná o jedno z nejstudenějších míst na Šumavě ležící v nadmořské výšce 1135 m. Sníh se tu proto objevuje z celé Šumavy nejdříve a také tu pro běžkaře zůstává nejdéle. Samotný Březník patří také k nejdeštivějším místům Šumavy vůbec, za rok tu spadne více než 1000 milimetrů srážek.

V reportáži se mimo jiných objeví i náměstek ředitele Správy Národního parku Šumava Jiří Mánek, pracovník Informační a strážní služby NP Šumava Jan Pecánek a také mladí sportovci z vimperského Ski klubu Šumava.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů