Čtvrtek, 28. března 2024

ERÚ zastaví podporu nových obnovitelných zdrojů od r. 2014

ERÚ zastaví podporu nových obnovitelných zdrojů od r. 2014

Energetický regulační úřad (ERÚ) zastaví podporu nově vzniklých obnovitelných zdrojů nejpozději od roku 2014. Na Mezinárodním energetickém regulačním fóru to dnes řekla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Podpora současných zdrojů bude pokračovat, neboť je součástí platné legislativy.

"Podpora obnovitelných zdrojů je nutná pouze v rozsahu, který je ekonomicky únosný pro Českou republiku," uvedla Vitásková. Připomněla, že podpora jen samotných solárních elektráren v minulých letech výrazně zvýšila ceny elektřiny pro konečné spotřebitele.

"Jen v letošním roce bude podpora obnovitelných zdrojů stát 38,4 miliardy korun," uvedla Vitásková. Tuto částku částečně hradí spotřebitelé v cenách elektřiny, částečně je hrazena ze státního rozpočtu, který čerpá například z 26procentního odvodu ze solárních zdrojů.

Podle Vitáskové zastavení podpory nových zdrojů v příštích letech uleví české ekonomice. "Možná zjistíme, že za několik let budou náklady na technologie obnovitelných zdrojů tak nízké, že žádnou podporu nebudou potřebovat," uvedla.

Výroba elektřiny z fotovoltaických elektráren loni prudce vzrostla oproti předminulému roku, do konce loňského října tak solární elektrárny vyrobily 2012 gigawatthodin proudu, což bylo více než trojnásobek celoroční produkce roku 2011.

Výroba z fotovoltaických zdrojů má růst i v dalších letech, ale nikoli tak rapidně. Výhodné podmínky pro podnikání v tomto oboru byly v posledních dvou letech omezeny.

V budoucnu chce Vitásková fungování tuzemských obnovitelných zdrojů pečlivě kontrolovat. Podpora fotovoltaických elektráren je podle ní vhodná jen u malých instalací na střechách rodinných domků. Regulátor podle Vitáskové také zvažuje kontrolu vodárenských společností.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů