Čtvrtek, 18. dubna 2024

Výnosy emisních povolenek mají jít do úspor v průmyslu, míní Kuba

Výnosy emisních povolenek mají jít do úspor v průmyslu, míní Kuba

Výnosy z prodeje emisních povolenek v příštích letech by bylo vhodné směřovat do snižování emisí tuzemského průmyslu. Na Mezinárodním energetickém regulačním fóru to dnes řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). Ministerstvo životního prostředí chce naopak příjmy z povolenek využít především na energetické úspory domácností či obcí, například ve formě nových dotací na zateplování.

Podle Kuby se především teplárenská přenosová soustava potýká s velkými energetickými ztrátami. Investice do zlepšení těchto systémů by se mohly vyplatit více než investice do energetických úspor u konečných spotřebitelů, poznamenal ministr.

"Pokud peníze (z prodeje emisních povolenek) generuje průmysl, měly by směřovat do snižování emisí v průmyslu," uvedl Kuba. Ve vládě se podle něj o využití povolenek stále debatuje.

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) chce díky povolenkám navázat na úspěšný program Zelená úsporám a přispívat lidem na investice do zateplování a ekologičtějšího vytápění domů. Počítá také s podporou výstavby pasivních domů či s modernizací veřejných budov.

Zatím není jisté, kolik přesně budou výnosy z emisních povolenek za roky 2013 až 2020 činit. Původně se počítalo s více než 100 miliardami korun, cena povolenek v minulých měsících ale výrazně klesla.

Povolenky dávají energetickým firmám a dalším velkým producentům emisí právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Jedna povolenka se rovná tuně emisí. Ekonomické problémy Evropy ale snižují objem výroby, a tím i spotřebu povolenek.

Podle pravidel Evropské unie musí být polovina výnosů z prodeje povolenek určena na projekty zaměřené na snižování emisí skleníkových plynů. Zbývajících 50 procent mohou vlády členských zemí použít podle svého uvážení. Česká vláda chce část povolenek dát energetickým firmám bezplatně výměnou za investice do ekologických opatření, zbytek si firmy musejí koupit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů