Věděli jste, že člověk v průměru "vypije" 3 000 litrů vody za den? Spolu s vodou z kohoutku protečou našim hrdlem tisíce litrů "virtuální vody" použité při pěstování, výrobě a dovozu potravin.
Nadace We are water přichází na Světový den vody s varováním: Více vody projíme, než vypijeme!
Problematikou "vodní stopy" v jídle se v rámci Mezinárodního dne vody 2012 zabývá i nadace We are water společnosti ROCA, jejímž cílem je zvýšit obecné povědomí o nutnosti hospodárného zacházení s vodními zdroji.
Problematika vody v potravinách v číslech
- 3 000 litrů vody připadne na člověka za den
- 40% populace žije v oblastech ohrožených nedostatkem pitné vody
- 1 miliarda lidí dnes nemá přístup ke zdrojům pitné vodě
- 1,5 miliónů dětí ročně umírá na nemoci způsobené kontaminovanou nebo nevhodnou vodou
- 55% světové produkce potravin se pěstuje a vyrábí v oblastech s nedostatkem pitné vody.
- O 70% více potravin bude třeba vyprodukovat v roce 2050
- 30% vyprodukovaných potravin se nikdy nespotřebuje
- volbou potravin nenáročných na spotřebu vody
- omezením plýtvání potravinami
- střídmou a zdravou stravou
Vodní stopa potravin
Kolik vody je třeba k jejich produkci?
Šálek kávy: 120l
Sklenice mléka: 200l
Sklenice vína: 120l
Sklenice čaje: 35l
Pomeranč: 50l
Banán: 70l
Jablko: 70l
Ořechy (100g): 494l
Tabulka čokolády: 2 400l
Hamburger: 2 400l
Pizza: 1 216l
Cukr (1 kg): 1 500l
Vejce (1 ks): 135l
Chléb (1 kg): 1 300l
Brambory (1 kg): 250l
Rýže (1 kg): 3 400l
Ječmen (1g): 1900l
Hovězí maso (1kg): 15 500l
Kuřecí maso (1kg): 5 200l
Šetřete životní prostředí také tím, že neplýtváte potravinami! Dle zprávy EK z ledna 2012 domácnosti v EU vyplýtvají 42% potravin (76 kg na hlavu) - z toho 60% lze zabránit, poradíme Vám jeden ze způsobů jak...
Pokud jsou potraviny vystavené vzduchu a vlhkosti, dochází k chemickým reakcím (oxidaci), růstu mikroorganismů, kontaminaci hmyzem, které mají společně za následek zkázu potravin.Vakuové balení výrazně prodlužuje životnost čerstvých potravin tím, že zamezuje přístupu kyslíku a tak snižuje oxidaci a bujení mikrobů, bakterií a plísní.
- Potraviny uchovávané ve vakuu mají mnohem delší trvanlivost, ať už jsou skladovány ve spíži, lednici nebo mrazničce.
- Díky vakuování si potraviny uchovávají čerstvost, čistotu a kvalitu.
- Ryby, maso a zelenina jsou po zamrazení uloženy do vakua a připraveny k budoucímu použití.
- Káva, rýže, mouka a suché ovoce vydrží ve vakuu mnohem déle.
- Balíčky na dovolenou - na dlouhou cestu si můžete připravit zavakuované balíčky potravin přesně podle množství, které najednou spotřebujete.
- Aromatické potraviny po zavakuování nešíří v ledničce nepříjemný zápach a ochráníte tak ostatní potraviny před načichnutím.
- Svačina do školy - dětem zajistíte čerstvost svačiny a zároveň ochráníte obsah školní tašky Vašeho potomka před ušpiněním
Fóliové baličky potravin a vakuovací dózy pro uchovávání potravin ve vakuu najdete na našem e-shopu www.EKOzbozi.cz