Pátek, 29. března 2024

Společnost proti týrání sladkovodních ryb zasahuje!

V sobotu 31.3. se uskutečnila netradiční ekologická akce v brněnském Spielberk office centru, kde aktivisté ze Společnosti proti týrání sladkovodních ryb se rozhodli vylovit okrasný rybníček a ryby přesunout do nedaleké řeky Svratky...

Společnost proti týrání sladkovodních ryb zasahuje!

Na důvod jejich konání jsme se na místě samotném zeptali předsedy občanského sdružení p. Viktora Kvity:

Pane předsedo, co Vás vede k tomuto poměrně neobvyklému kroku?

"Samozřejmě především snaha zamezit týrání němých tváří a také bychom chtěli mediálně více zviditelnit a veřejnosti osvětlit tuto problematiku."

Jakým způsobem zde podle Vás dochází k týrání, není to poněkud přehnané tvrzení?

mapka"Ale vůbec ne, zkuste se vžít do kůže těch bezmocných tvorů, uvězněných na malém prostoru v mělké špinavé vodě, kde jejich nejčastější potravou jsou cigaretové nedopalky odhazované bezcitnými "kravaťáky" z okolních kanceláří..."

Máte představu kolik ryb a jaké druhy se zde nacházejí?

"Ano i ne, hodláme to teprve zjišťovat, resp. provést tzv. průzkum bojem, každopádně víme o výskytu kaprů, které sem potají chodí lovit nejzáludnější "kancelářské krysy" z office centra. Představte si, jak celý den namísto poctivé práce z oken svých zatuchlých kanceláří vyhlížejí, kde se nejvíce čeří voda a pak jdou nahodit návnadu, po které vyhladovělé ryby skáčou, téměř ještě než dopadne na hladinu. Také jsme se dověděli, že restaurace sídlící v jedné z budov přímo přiléhajících k západnímu zálivu jezera (viz mapka lokality), nabízí na jídelním lístku čerstvé ryby, bohužel se nám ale nepodařilo nic prokázat, ale důvěryhodní svědkové zahlédli několikrát špičky rybářských prutů trčící přímo z oken restaurace."

Předpokládáte i výskyt vzácných nebo chráněných druhů?

akce"Jak sami vidíte (právě jeden z mladých ochranářů vytáhl asi 70-ti centimetrovou štiku) jsou zde i dravé ryby a proto nelze vyloučit ani výskyt chráněných druhů. V takovém případě bychom se zasadili o to, aby jezírko bylo vyhlášeno jako chráněný biotop, v takovém případě by byl stanoven ochranný režim a omezen přístup veřejnosti k této lokalitě."

Nepotřebujete k Vaší činnosti povolení resp. rybářský lístek?

"Čekal jsem tuto záludnou otázku, proto Vám na ni mohu stručně a jasně odpovědět. Nepotřebujeme."

Jak to?

"Dle rozboru našeho právního poradce z Ukrajiny (statný muž s vyholenou hlavou uprostřed fotografie) ryby nelovíme, nýbrž přemisťujeme, k čemuž žádné speciální povolení nepotřebujeme. Drobný konflikt nastal pouze se členy místní ochranky ze společnosti BBS (Brno Business Security - pozn. redakce), kteří nám zpočátku chtěli ve výlovu zabránit. Poté co jeden z nich v nastalé strkanici upadl do jezírka, tak nešťastně, že si při tom pohmoždil obličej, však od toho upustili."

A nedochází k týrání ryb při jejích výlovu? Přeci jen tradiční metoda, kdy rybu zaseknete na háček, není úplně nejšetrnější.

právník"Dlouho jsme to zvažovali a ani v rámci debaty našich členů jsme nedospěli k jednoznačnému závěru, jaká metoda výlovu by byla nejšetrnější. Radikální křídlo se přiklánělo k vypuštění celého rybníčku a sezbírání ryb do pytlů, mezi návrhy bylo i použití elektrického proudu a několik ověřených pytláckých metod, ale ty jsme v zárodku zavrhli. Nakonec jsme usoudili, že pro ryby bude ulovení na háček cennou životní zkušeností, resp. že si to budou pamatovat a po přemístění do přirozeného prostředí řeky Svratky už žádnému rybáři na návnadu neskočí."

Jak si tím můžete být tak jistí?

"Nejsme, ale na ověření této naší hypotézy jsme získali grant z fondů EU, takže po vyhodnocení tohoto víceméně pilotního projektu budeme chytřejší a věříme, že se naše hypotéza potvrdí."

Na svou činnost jste prý získali významného sponzora, je to pravda?

"Bohudík ano, obešli jsme významné firmy v okolí nádrže s úmyslem požádat je o sponzorský dar. U naprosté většiny se nám nepodařilo dostat se přes armády přisluhovačů ke kompetentním pracovníkům, ale naštěstí jinak tomu bylo u firmy GE Money Bank. Jejího nejmenovaného předního manažera se podařilo jednoho teplého březnového podvečera vyfotit s rybářským náčiním u inkriminovaného jezírka. Po předložení našich argumentů sám rád musel uznat, že sponzorský dar poskytne a dokonce se aktivně zúčastní výlovu."

Děkuji za rozhovor a ať Vám i nadále berou...
Text a foto Radek Janoušek - EnviWeb

manažer

Nejmenovaný manažer před sídlem své firmy. Zlí jazykové tvrdí že si nechal přímo proti vchodu do firmy od svých podřízených navršit násep, po kterém by se lépe dostal do středu rybníčku a nemusel se obtěžovat s nahazováním. Dokonce se neštítil využít k tomuto účelu práce dětí svých nebohých zaměstnanců, jak dokazuje naše foto..


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů