Úterý, 23. dubna 2024

Řízení vodních zdrojů z oběžné dráhy

Řízení vodních zdrojů z oběžné dráhy

Zdroje vody jsou čím dál tím tenčí. Stojí za to si proto připomenout, že družicová pozorování jsou pro monitorování našich vodních zdrojů nepostradatelná. Například iniciativa ESA TIGER podporuje Afriku při monitorování skromných vodních zdrojů maximálním využitím satelitních pozorování.

Poptávka po vodě závratně rychle roste. A přístup k vodě se tak stává kritickou komoditou - nejen kvůli pití, ale také kvůli zemědělské produkci, energetice nebo hygieně.

V některých oblastech světa je nedostatek vody způsobený růstem populace, klimatickými podmínkami a zvýšenou proměnlivostí klimatu, ekonomickým rozvojem nebo urbanizací.

Na šestém Světovém fóru o vodě, které se minulý týden uskutečnilo v Marseille (Francie) se potkali odborníci z více než 170 zemí, aby diskutovali o řešeních pro udržitelné řízení vodních zdrojů.

Přitom družicová pozorování naší planety jsou široce přijímána jako nepostradatelný nástroj pro shromažďování informací o dostupných vodních zdrojích. To je mimořádně důležité třeba pro povodí, které se nachází na území několika států: příkladem může být povodí Nilu, které prochází jedenácti zeměmi.

Iniciativa ESA TIGER je odpovědí na potřebu kvalitních informací o vodě. Ta využívá jednak stávajících již běžících projektů a jednak staví kapacitu pro budoucí využití kosmických technologií v přímém partnerství s několika africkými a mezinárodními organizacemi, jako je například Výbor afrických ministrů pro vodu, UNESCO-IHP, Africká vodní zařízení, UN-ECA a Kanadská kosmická agentura.

Na Světovém fóru o vodě byl projekt Aquifer z iniciativy TIGER vyzdvižený jako hlavní úspěšný příběh.

Aquifer byl vyvinutý ve spolupráci s observatoří OSS (Sahara and Sahel Observatory) s cílem využít družice pro řízení přeshraničních akviferů (podzemní geologická vrstva nasáklá vodou - pozn. překladatele), které jsou hlavním zdrojem čisté vody v oblasti.

Výsledky vedly společnost Africká vodní zařízení, která je součástí Africké rozvojové banky, k investování do těchto technologií. Vrcholem úspěchu pak bylo ocenění OSS jako vítěze "Velké světové ceny za (zásluhy o) vodu" krále Hassana II.

"Evropská kosmická agentura dlouhodobě podporuje OSS zařazením jejích požadavků do svých programů dálkového průzkumu Země. Přeshraniční akvafery jsou pak sledovány v rámci iniciativy TIGER," říká výkonný sekretář OSS Chedli Fezzani.

"Chtěl bych osobně poděkovat ESA za tuto podporu a zdůraznit přínos ESA za to, že jsme v OSS získali významnou cenu krále Hassana II."

Na Světovém fóru o vodě také byla započata nová aktivita iniciativy TIGER. Ta se jmenuje TIGER-NET a funguje pod vedením Výboru afrických ministrů pro vodu.


Projekt má za úkol vyvinout řešení dálkového průzkumu Země pro řízení vodních zdrojů v rámci mnoha afrických iniciativ: Iniciativy povodí Nilu, Komise pro čadské jezero, Úřad pro povodí Volty, jihoafrické Ministerstvo vodních záležitostí a namibijské Ministerstvo vody.

Každá z těchto organizací získá cenově dostupný systém pro pozorování vody a vyhodnocování informací získaných z družicových dat. Díky tomu bude schopná sledovat, vyhodnocovat a inventarizovat vodní zdroje ve svém povodí.

Úspěšný a udržitelný vývoj aplikací pro dálkový průzkum Země vyžaduje specializovaná zařízení stejně jako odborný výcvik afrických vědců a organizací zodpovědných za vodní zdroje, aby mohli dostatečně využít stávající i budoucí satelitní data - třeba z budoucích družic Sentinel.

V rámci Světového fóra o vodě byly též představeny současné i připravované aktivity projektu TIGER CBF (Capacity Building Facility), v rámci něhož jsou afričtí výzkumníci školeni na využívání družicových dat.

"Blízká spolupráce UNESCO s iniciativou TIGER podporuje výzkumníky v oblasti vodních zdrojů k většímu využití kosmických technologií v oblastech, které jsou pro UNESCO v Africe prioritou," dodává vedoucí hydrologických systémů a globálních změn v UNESCO Siegfried Demuth.

ZDROJ:ESA, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů