Pátek, 19. dubna 2024

Jsme inspirací pro ostatní, hlásí firmy zapojené do Hodiny Země

Jsme inspirací pro ostatní, hlásí firmy zapojené do Hodiny Země

Celosvětový happening Hodina Země v sobotu 31. března podpoří i české firmy. Hodinové zhasnutí světla je dalším signálem pro veřejné činitele, že je třeba věnovat více pozornosti ochraně životního prostředí, zejména ochraně klimatu. Firmy patří k nejaktivnějším hráčům v oblasti snižování emisí CO2.

Podpořit akci se zatím v Česku rozhodlo již téměř 100 firem. Mezi ty, které letos přislíbily účast, patří například Vodafone, O2, Seznam.cz, Coca-Cola, Canon, síť hotelů OREA nebo ČSOB. Podpořit Hodinu Země se rozhodly i kavárny, restaurace a kina po celé republice. Aktuální seznam je k nalezení na www.hodinazeme.cz

Firmy se do celosvětové kampaně zapojují nejen zhasnutím světel v sobotu 31. března, ale dělají pro ochranu klimatu více. Hotely ParkInn se rozhodly aktivně podporovat zaměstnance, kteří do práce dojíždějí na kole, a plánují v roce 2012 získat certifikaci ekologických hotelů Green Key. Skupina Vodafone již dříve vyhlásila cíl snížit do roku 2020 emise CO2 o polovinu oproti objemu vyprodukovanému v roce 2006/07. IKEA dlouhodobě usiluje o získávání 100 % energie z obnovitelných zdrojů nebo o zefektivnění využívání energie o 25 %.

Některé firmy jdou v ochraně klimatu ještě dál. Pod vedením WWF se k aktérům tlačících Evropskou unii k navýšení klimatických závazků (snížit emise CO2 do roku 2020 o 30 % namísto současných 20 %) přidalo i 72 velkých nadnárodních firem.

Podle zjištění organizace Carbon Disclosure Project z roku 2011 se snižování emisí CO2 produkovaných svou společností aktivně věnuje 68 % z 500 největších světových firem a naprostá většina z nich má ve svém vedení člověka, který je za tuto oblast přímo zodpovědný. Snižování emisí šetří zároveň náklady i životní prostředí.

Hodina Země, 31. 3. 2012, 20:30-21:30
Aktuální informace o kampani, včetně fotografií a shrnutí dění v uplynulých letech, získáte na www.hodinazeme.cz nebo na mezinárodní stránce www.earthhour.org.

Citace:

Mgr. Jan Labohý, koordinátor Hodiny Země v ČR, Ekologický institut Veronica
Posun k nízkouhlíkové ekonomice je nejen nutný, ale zejména přínosný. I proto patří firmy k celosvětově nejaktivnějším subjektům, které tlačí na vlády a mezinárodní společenství, aby se začaly intenzivně věnovat otázce změny klimatu.

Přemysl Filip, CSR senior manažer společnosti Vodafone
Vodafone podporuje řadu projektů v environmentální, sociální i etické oblasti. Firma získala certifikáty ISO 14001a ISO 9001. Jako jediný z operátorů Vodafone využívá síť, která je z větší části napájena z obnovitelných zdrojů. Během Hodiny Země zhasneme světla naší centrály v Praze a většiny obchodů. Nonstop call centrum v Chrudimi během Hodiny Země sníží spotřebu energie na nezbytné minimum. Pro zákazníky jsme také připravili designové svíčky a ti, kteří vyfotí, jak tráví Hodinu Země, mohou soutěžit o chytré telefony.

Ing. Filip Kühnel, generální ředitel společnosti OREA HOTELS, s.r.o.
Neustále klademe důraz na snižování energií, čímž snižujeme naši uhlíkovou stopu. Jsme zapojeni do programu Zelená firma a aktivně se podílíme na činnosti ekologické sekce při AHR. Zároveň připravujeme koncept šetrného přístupu v hotelnictví zapadající do našich již existujíích a zavedených programů BabyFriendly a PetFriendly.

Ing. arch. Petr Čáslava, jednatel Atelieru VIZAGE, s.r.o.
Hodina Země pro nás znamená možnost ukázat, že naše snahy a pozitivní vztah k životnímu prostředí myslíme vážně. Domníváme se, že nejpodstatnějším krokem z naší strany jsou projekty pasivních dřevostaveb. Jsou to domy, které mají jednoznačně nejmenší negativní dopady na životní prostředí - ať již z hlediska úspory energie na provoz stavby, nebo třeba z hlediska obsahu vázaného CO2 ve dřevě jakožto jeho zásobárně.

Mgr. Daniela Tatarková, HR manager Park Inn by Radisson Hotel Ostrava
Hodina Země je jen jednou z mnoha ekologických aktivit, kterou v rámci zodpovědného podnikání podnikáme. V průběhu celého roku pořádáme různé akce a školení zaměřené na třídění a úklid odpadů, ekologický způsob dopravy, využití lokálních surovin, šetrné zacházení s elektrickou energií i pitnou vodou a celkově nabádáme zaměstnance k sociálně zodpovědnému chování k okolí.

Michal Garšic, jednatel Miga-LED-žárovky
Hodina Země je příležitost připomenout si, co můžeme udělat pro naši modrou planetu. Našim zákazníkům pomáháme šetřit jejich peníze, zdraví a současně životní prostředí. Propagujeme a nabízíme LED světelné zdroje - nejúspornější osvětlení současnosti.

Lada Kozlíková, manažerka Pensionu Lada (Repechy)
V rámci chodu našeho pensionu klademe důraz na používání surovin pro přípravu jídla z lokálních zdrojů a budeme dále pokračovat v důsledném třídění odpadů a používání obnovitelných zdrojů při vytápění.

Kontakty:
Jan Labohý
koordinátor kampaně Hodina Země
(mezinárodní i místní dění v kampani Hodina Země)
jan.labohy@veronica.cz, 603 546 994

Yvonna Gaillyová,
ředitelka Ekologického institutu Veronica
(odborná garantka programů na ochranu klimatu a efektivní využívání energie)
yvonna.gailly@veronica.cz, 777 323 792

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů